Pitkään tasaisen korkeana pysynyt koronapotilaiden tehohoidon tarve on kääntynyt laskuun Suomessa, kertoivat STM ja THL koronainfossa torstaina.

Myös todettujen tartuntojen määrä on pienessä laskussa, joskaan kaikki tartunnat eivät rekisteröidy tällä hetkellä muun muassa testausjärjestelmän ongelmista johtuen. Tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti selvästi suurempi kuin viralliset luvut.

”Suomessa todettiin viikon 3 aikana arviolta 52 000 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana vastaava luku oli 57 000”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö kertovat.

Kahden viimeisen kalenteriviikon aikana (10.–23.1.) uusia tartuntoja ilmaantui 1963 sataatuhatta asukasta kohden. Sitä edeltävillä kahdella viikolla tartuntoja ilmaantui 1834 sataatuhatta asukasta kohden.

”Epidemian raju kasvu näyttää nyt hidastuneen, ellei tasaantuneen, valtakunnallisesti”, STM-johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kommentoi.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät edelleen koko Suomessa.

Tehohoidossa vähemmän potilaita, muuten tarve yhä korkea

Covid-19-potilaiden määrä tehohoidossa on vähentynyt, mutta muussa erikoissairaanhoidossa pysynyt valtakunnallisesti ennallaan. Vaikka ensimerkit ovat positiivisia vakavien tautitapausten osalta, THL:n Otto Helve varoitti, että vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta.

”Erikoissairaanhoidossa oli 26. tammikuuta yhteensä 350 potilasta, kun 19. tammikuuta heitä oli 363. Teho-osastoilla oli 26. päivä 48 potilasta, kun viikko sitten potilaita oli 64. Viikon 3 aikana uusia potilaita teho-osastoille tuli 33, mikä oli selvästi vähemmän kuin kahden edeltävän viikon aikana, jolloin tehohoitoon tuli 60−61 uutta potilasta”, STM ja THL kertovat tiedotteessaan.

Voipio-Pulkki totesi, että selvin muutos, ”selvä lasku”, on tapahtunut juuri uusien tehohoitopotilaiden määrässä, joka puolittui.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla potilasmäärä on pysynyt samalla, korkealla tasolla.

”26. tammikuuta potilaita oli 302, kun viikkoa aiemmin määrä oli 299. Erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 24 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 17 prosenttia”, tiedotteessa kerrotaan.

Muistutus rokotuksista

Kolmansien rokoteannosten ottaminen on yhä erityisen tärkeää 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 26. tammikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 894. Viimeisen 14 vuorokauden aikana ilmoitettiin yhteensä 206 menehtynyttä, joista 86 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

THL ja STM kertovat tiedotteessa, että tartuntoja havaitaan edelleen paljon myös rokotetuilla henkilöillä, mutta rokotusten teho vakavaa tautia vastaan on erittäin hyvä.

”Rokottamattomat ovat syys-joulukuun aikana päätyneet covid-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut. Kolmansien annosten ottamista suositellaan erityisesti 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville.”

LUE MYÖS: