Koska Ruotsissa ei ole vastaavaa lääkkeiden varmuusvarastointia kuin Suomessa, Oriola on sopinut muiden lääketukkujen ja Ruotsin maakuntien kanssa uudesta yhteistyöstä tiettyjen lääkkeiden kansallisen varaston luomiseksi.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina, ja covid-19-pandemia on korostanut lääkkeiden saatavuuden turvaamisen tärkeyttä. Ruotsissa saatavuushäiriöiden vaikutukset ovat nähtävissä nopeammin kuin Suomessa, jossa kansallinen varmuusvarastointi turvaa kriittisten lääkkeiden saatavuuden kolmeksi kuukaudeksi.

Oriola on allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaan yhtiö alkaa ylläpitää lääkkeiden kansallista varastoa Ruotsin maakunnille.

Sopimuksen ovat allekirjoittaneet Tukholman, Länsi-Götanmaan, Skånen ja Itä-Götanmaan maakunnat, mutta se kattaa lääkkeiden saatavuuden kaikille maakunnille.

Oriola on jo aiemmin valvonut tiettyjen kriittisten lääkkeiden saatavuuteen kohdistuvia riskejä Ruotsissa, mutta nyt toimintaa laajennetaan valittujen lääkkeiden varastointiin maakuntia varten.

– Lääkkeet ovat olennainen osa terveydenhuoltoa ja potilaiden hoitoa. Oriolalla on syvää asiantuntemusta korkealaatuisesta ja turvallisesta lääkejakelusta sekä tärkeä rooli lääkkeen koko elinkaarella, sanoo Fredrik Pamp, Oriolan Pharma-liiketoiminta-alueen johtaja.

– Olemme iloisia voidessamme omalta osaltamme edistää kriittisten lääkkeiden saatavuutta maakuntien tarpeisiin terveydenhuollon toiminnan turvaamiseksi.

Sopimus on voimassa 31.12.2020 asti, ja siihen sisältyy enintään yhdeksän kuukauden jatkomahdollisuus.

Sopimuksen mukaan maakunnat hankkivat lääkkeet ja omistavat varaston, mutta Oriola tarjoaa varastointi- ja jakelupalvelut. Lääkkeiden määrää kansallisessa varastossa voidaan lisätä tai vähentää tarpeen mukaan.