VTT, Itä-Suomen yliopisto ja THL käynnistivät Suomen Akatemian tukeman T2D-hankkeen.

Hanke kehittää terveysdataa, tekoälyä ja tilastollisia menetelmiä hyödyntäen yksilöllisiä palveluja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.

Tutkimuksen tuloksena luvataan uutta tietoa ja ratkaisuja pysyvien elintapamuutosten tukemiseen, parannetaan diabetesriskissä olevien hyvinvointia ja sen myötä tuotetaan säästöjä yhteiskunnalle.

Tarkoitus on selvittää tilastollisia menetelmiä ja tekoälyä hyödyntämällä, mitkä taustatekijät selittävät elintapainterventioihin sitoutumista ja millaiset toimet vähentävät diabetesriskiä. Tavoitteena on myös testata, miten uudet datapohjaiset menetelmät toimivat osana kansallista omahoitojärjestelmää.

T2D-Data-hankkeessa hyödynnetään vuonna 2019 päättyneessä StopDia-hankkeessa koottua dataa sekä THL:n koordinoimassa DPS-hankkeessa kerättyä dataa ihmisten elintavoista, niiden muutosprosesseista, metabolomiikasta ja perimästä.

StopDia-hankkeessa tavoitettiin internetin kautta kymmeniä tuhansia suomalaisia arvioimaan tyypin 2 diabetesriskinsä. Heistä lähes 3 000 kutsuttiin vuoden kestävään tutkimukseen, jossa autettiin vakiinnuttamaan arkeen pieniä terveyttä edistäviä tottumuksia digitaalisen sovelluksen avulla.

Osa kutsuttiin mukaan ryhmävalmennukseen. Mobiilisovelluksen ja ryhmävalmennuksen yhdistelmä paransi osallistujien ruokavaliota ja kavensi vyötäröä.

Tutkimuksessa kerättiin suuri määrä dataa osallistujien terveydestä, fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista, elintavoista, sovelluksen käytöstä ja käyttäjäkokemuksista. Niiden perusteella voidaan kehittää uusia menetelmiä tyypin 2 diabeteksen riskin tunnistamiseen sekä yksilöityjä digitaalisia palveluja pysyvien elintapamuutosten tukemiseen.

T2D-hanke kestää kolme vuotta. Se toteutetaan Suomen Akatemian myöntämällä 875 709 euron rahoituksella ja tutkimusorganisaatioiden omalla rahoituksella.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.