Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tapasi tiistaina videokokouksessa sairaanhoitopiirien johtajat, johtajaylilääkärit, ylilääkärit ja infektiolääkärit sekä aluehallintovirastojen tartuntataudeista vastaavat lääkärit.

Tilaisuudessa keskusteltiin toimenpiteistä, joilla voidaan tehostaa koronavirusepidemian torjuntaa eri skenaarioiden, hybridistrategian toimeenpanon ja tilannekuvan ylläpidon näkökulmista. Ministeri kuuli myös kunkin sairaanhoitopiirin katsauksen oman alueensa varautumistoimista.

Keskustelua käytiin myös parhaillaan THL:n valmistelussa olevasta yleisestä kasvomaskisuosituksesta. Viime aikoina osa alueista on alkanut osoittaa kärsimättömyyttä kansallisen kasvomaskisuosituksen viipymisestä.

Turku ehti ensimmäisenä antamaan oman suosituksen, joka astuu voimaan tänään keskiviikkona 12. elokuuta. Sen mukaan Turku suosittelee tästä päivästä lähtien kaikille joukkoliikenteen matkustajille maskien käyttöä, koska turvavälejä ei välttämättä ole mahdollista noudattaa.

Essote uhkaa antaa oman kasvomaskisuosituksensa, jos THL ei laadi kansallista suositusta tällä viikolla, kertoi YLE. Terveyden ja hyvinvoinnin kanta annetaan julki torstaina; alustavien tietojen mukaan kasvomaskisuosituksesta voi tulla alueellinen.

Kiurun johtamassa tapaamisessa käytiin läpi myös koekäytössä olevan Koronavilkku-mobiilisovelluksen mahdollisuuksia katkaista koronaviruksen aiheuttamia tartuntaketjuja ja auttaa tartuntojen jäljittämistyössä.

Sovelluksen käyttöön oton mahdollistava laki tulee voimaan elokuun lopussa, ja mobiilisovellus on tarkoitus saada käyttöön syyskuun alussa.

Ajankohtaisina asioina ministeri ja terveydenhuollon edustajat käsittelivät lisäksi 10. elokuuta esitellyt uudet maahantulon terveysturvallisuutta koskevat toimet.

Tapaamisessa olivat mukana myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (Vas.), sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, pääjohtaja Markku Tervahauta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ja ylijohtaja Markus Henriksson Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (Valvira) sekä joukko sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n asiantuntijoita.