Maailman arvostetuimpiin kuuluva lääketieteen lehti The Lancet on julkaisut vertaisarvioidun artikkelin Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämästä rokotteesta.

Artikkelissa käydään läpi välituloksia yhtiön kokeista, joissa rokotetta on testattu ihmisillä. Tulokset ovat hyvin samankaltaisia kuin yhtiön itse aiemmin ilmoittamat tiedot, tosin rokotteen lopullinen teho on vielä epävarma.

Yhtiö on jo kertonut, että teho vaihtelee hiukan yli 60 prosentista noin 90 prosenttiin.

Suomeen rokotetta on tulossa EU:n yhteisen ostosopimuksen kautta noin 3,7 miljoonaa annosta sen jälkeen kun se on saanut myyntiluvan.

Yhdysvaltojen lääkeviranomaisten mukaan koronarokotteesta on hyötyä, jos sen teho on vähintään 50 prosenttia.

Astra Zenecan ja Oxfordin tutkimukset ovat vielä kesken, mutta artikkelin mukaan rokote on riittävän tehokas ja hyvin siedetty, jotta on perusteltua hakea niin sanottua ehdollista myyntilupaa. Ehdollinen myyntilupa myönnetään, vaikka rokotteesta olisi vähemmän tietoa kuin normaalia myyntilupaa varten yleensä vaaditaan.

Euroopan lääkeviranomainen EMA on 10 vuoden aikana myöntänyt 30 ehdollista lupaa, eikä se ole perunut niistä yhtäkään.

Astra Zenecan ja Oxfordin rokotteen tehoa on tutkittu yhteensä 11 600 henkilöllä ja turvallisuutta 23 700 henkilöllä. Näissä luvuissa ovat mukana aktiivista rokotetta ja plaseboa saaneet koehenkilöt. Kokeet tehtiin Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa.

Kokeissa käytettiin useita annostuksia. Aktiivisella rokotteella oli 90 prosentin teho sairastumista vastaan, kun koehenkilö sai kaksi annosta, joista toinen oli puolikas ja toinen kokonainen. Näitä koehenkilöitä oli suhteellisen vähän, eli noin 1 300.

Kahdella täydellä annoksella teho oli hiukan yli 60 prosenttia.

Astra Zeneca ja Oxford jatkavat tutkimuksia, ja tarkoituksena on rekrytoida vielä 60 000 koehenkilöä lisää. Näin yhtiö saa lisää tietoa myös rokotteen vaikutuksista eri väestöryhmissä.

Jo tähän mennessä mukana on ollut koehenkilöitä, joilla on diabetes, sydän- ja verisuonitauti tai hengityselinten sairaus, sekä vanhempia ja eri etnisen taustan omaavia ihmisiä.

Parhaan eli 90 prosentin tehon saavuttaneessa ryhmässä ei ollut lainkaan yli 55-vuotiaita.

Astra Zeneca ja Oxford ovat julistaneet, etteivät ne tekevät rokotteella voittoa vasta kun pandemia on saatu kuriin. Senkin jälkeen yhtiö tekee voittoa vain rikkailla maille myydyistä rokotteista. Yhtiön mukaan rokote on ”ikuisesti” halpa köyhille ja kehittyville maille.

Rokotteen merkittävä asiakas on maailmanterveysjärjestö WHO ja sen rokoteohjelma Covax.

Astra Zeneca on ilmoittanut valmistavansa rokotetta tänä vuonna peräti kolme miljardia annosta. Se riittää synnyttämään immuniteetin noin 1,8 miljardille ihmiselle, mikäli rokotteen teho on 90 prosenttia.