Verohallinto tiedotti keskiviikkona uusista linjauksista kasvomaskeihin liittyen. Verohallinto on elokuussa saanut paljon kyselyitä liittyen siihen, voivatko palkansaajat vähentää kasvomaskikuluja verotuksessa.

Vastaus on kyllä: työntekijä voi vähentää maskeista aiheutuneita kuluja verotuksessa. Maskia työssään käyttävät tekevät vähennykset tulonhankkimismenoina. Kodin ja työpaikan välisiä matkoja joukkoliikenteessä tekevät voivat vähentää maskikustannuksia matkakuluissa 13.8. alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi 13. elokuuta suosituksen, jossa kannustettiin maskin käyttöön joukkoliikenteessä. Samalla tuli Verohallinnon mukaan tarve tarkastella myös maskien verotukseen liittyviä asioita uudestaan.

– Verohallinto suhtautuu vakavasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen ja halusimme tehdä linjauksen maskien verokohtelusta nopeasti. Haluamme tukea vastuullista toimintaa koronatilanteessa myös verotuksen keinoin, toteaa johtava veroasiantuntija Tero Määttä tiedotteessa.

Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja. Verovapauden kannalta ei ole väliä, käyttääkö työntekijä maskia töissä vai matkalla töihin.

Jos maski on välttämätön työssä ja työntekijä hankkii maskin itse, voi työntekijä vähentää maskeista aiheutuneet kulut työnhankkimiskuluina. Jokaiselle palkansaajille myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennys.

Jos henkilölle kertyy tulonhankkimismenoja enemmän kuin 750 euroa vuodessa, ohjeistus on ilmoittaa kaikki tulonhankkimismenot verotuksessa. Jos tulonhankkimismenot ovat alle 750 euroa, kuluja ei tarvitse ilmoittaa.

Verohallinto on linjannut, että maskikuluja voi vähentää kaksi euroa jokaiselta päivältä, joina työntekijä on kulkenut julkisella kulkuvälineellä kodin ja työpaikan välisen matkan itse ostamaansa maskia käyttäen. Kahden euron vähennyksiin ei tarvita erillistä selvitystä.

Maskien kuluja voi vähentää vain niiltä kodin ja työpaikan välisiltä matkoilta, jotka on tehty THL:n antaman suosituksen jälkeen 13.8.2020.

Omavastuu kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euroa. Jos henkilölle kertyy tänä vuonna kodin ja työpaikan välisiä matkakustannuksia enemmän kuin 750 euroa, verotuksessa tulee ilmoittaa kaikki kustannukset. Älä vähennä omavastuuosuutta itse, Verohallinto muistuttaa.