Painonhallintatalon verkossa tapahtuva terveyslaihdutusvalmennus pääsi yllättämään Hyks Lihavuuskeskuksen ylilääkärin, apulaisprofessori Kirsi Pietiläisen.

Alun perin hän ajatteli, että virtuaaliseen hoitomuotoon sopivat parhaiten – varhaisen puuttumisen mallin mukaisesti – lähinnä perusterveet potilaat, jotka eivät ole sairaalloisen lihavia.

Nyt kun valmennus on pyörinyt puolisen vuotta, Pietiläinen toteaa olleensa ihan väärässä.

Ensinnäkin valmennuksen potilaat ovat yllättävän painavia. Toiseksi mukana on myös sairaita ja moniongelmaisia potilaita.

Painavimmat potilaat ovat lähes 300-kiloisia. Kaikki eivät voi lihavuuden takia poistua kotoaan.

– Tämä verkkovalmennus on ainoa terveydenhuollon tapa tarjota yhtään mitään, jos elämä on niin rajoittunutta, Pietiläinen sanoo.

Terveyskylän Painonhallintatalon vuoden pituisessa ohjelmassa on mukana nyt 400 potilasta. Yksinomaan verkossa toimiva erikoissairaanhoidon ohjelma kannustaa heitä parempiin elintapoihin erilaisin harjoituksin, tehtävin ja vinkein.

Jokaisella potilaalla on oma valmentaja, joka seuraa ja kommentoi edistymistä. Valmentajat ovat esimerkiksi kokeneita hoitajia ja ravitsemusterapeutteja.

Pietiläisen mukaan potilaiden keskimäärin painoindeksi on 40. Naisten paino on keskimäärin 110 kiloa ja miesten 130.

Suurin osa potilaista lähetetään ohjelmaan työterveyshuollosta ja terveysasemilta.

Myös erikoissairaanhoidon potilaita lähetetään erityisesti silloin, jos laihdutus helpottaa heidän sairauttaan. Näin voi olla esimerkiksi uniapneassa tai ortopedisissa ongelmissa.

Pietiläisen mukaan vain muutamia lähetteitä on pitänyt käännyttää. Joskus esimerkiksi potilaan tilanteen monimutkaisuuden takia on ajateltu tämän tarvitsevan asiointia kasvokkain.

– Tämä on minusta mielettömän kiinnostava tutkimuskohde tieteellisessäkin mielessä, Pietiläinen sanoo.

Valmennuksen tulokset kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta ovat hyviä.

– On jo ollut valtavia painonpudotuksia, kymmeniä kiloja, Pietiläinen sanoo.

Hänestä tuloksissa näkyy hoidon kokonaisvaltaisuus ja pitkäjänteisyys sekä tutun valmentajan merkitys.

– Kun tutustutaan potilaiden elämään ja sen ongelmakohtiin, päästään kiinni myös lihavuuden juurisyihin ja joskus kohentamaan elämänhallintaa ja asioita, jotka eivät aluksi suoraan edes liity painoon.

Tuoreita tuloksia on luvassa vielä loppusyksystä.

Nettipalvelun perustaminen oli jäätävän iso projekti.

Terveyslaihdutusvalmennusta ei ole vielä markkinoitu, vaan viidakkorumpu on toiminut.

– Nyt kysyntä ja tarjonta ovat hyvässä tasapainossa. Jonottaa ei ole tarvinnut ensimmäisten kahden kuukauden jälkeen. Jos alkaa tulla enemmän kysyntää, tarvitsemme enemmän tarjontaa, Pietiläinen sanoo.

Isoimmaksi tulevaisuuden kehittämiskohteeksi hän mainitsee palvelun teknisen alustan. Siihen on luvassa parannusta ensi vuonna, ehkä kesällä.

Myöhemmin pohdittavaksi tulee se, miten palvelusta tulisi aidosti kansallinen eikä Helsingin ja Uudenmaan asiaksi profiloitunut palvelu. Nytkin lähetteitä valmennukseen voi laittaa muualtakin Suomesta.

– Suurin osa Suomen terveysasemista painiskelee resurssiongelmissa. Nettipalvelun perustaminen oli niin jäätävän iso projekti, etten suosittele ketään lähtemään tekemään sitä uudelleen.