Lääkkeiden hankkimisessa kannattaa suosia mahdollisimman paljon verkkoapteekkia, jotta koronavirustartunnoilta voitaisiin välttyä. Apteekkariliiton farmaseuttinen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan terveydenhuollon pisteissä tulisi ohjeistaa ainakin tartunnan saaneita asioimaan verkossa.

– Apteekin perusasiakaskunta on koronariskiryhmää, jota pitäisi suojella. Kohtaamisia pitäisi estää, jotta riskiryhmiä ei altisteta. Siksi kannustamme asiakkaita verkkoasiointiin.

Yli sata apteekkia palvelee asiakkaita verkossa, ja yli 80 prosentissa apteekeista on kotiinkuljetusmahdollisuus.

– Niin kauan kuin kuljetukset toimivat, suosittelemme asioimista verkkoapteekissa.

Apteekit ovat varautuneet myös mahdolliseen henkilöstövajeeseen koronavirusepidemian vuoksi.

– Jos apteekin henkilökunta sairastuu, voi toisen apteekin henkilökunta hoitaa kriittiset lääketoimitukset, sanoo Sandler.

Kriittisiä lääketoimituksia ovat muun muassa kotihoidon ja hoivakotien annosjakelutoimitukset.

– Pyrimme välttämään koko henkilökunnan karanteenia. Meillä on olemassa henkilöstövuokrausfirmoja paikkaamaan poissaoloja. Tilannetta vaikeuttaa kuitenkin se, että farmaseuttipula on jo olemassa.

Jos jossain tulee tarve apteekin laajempaan aukioloon, suosittelee Sandler ottamaan yhteyttä apteekkariin.

– Epidemian aikana apteekkarit ovat valmiita tekemään ympäripyöreitä päivä, kunhan pysyvät terveinä.

Mittavaa lääkkeiden hamstrausta ei Sandlerin mukaan vielä ole Suomessa toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa lääkkeiden velvoitevarastointi on hänen mukaansa hyvä. Esimerkiksi kipulääkkeitä on varastossa puoleksi vuodeksi.

– Opastamme asiakkaita varautumaan siihen, että kotoa löytyy kipu- ja kuumelääkettä ja kuumemittari. Lääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata, Sandler vakuuttaa.

Apteekeissa on ollut pula käsideseistä, ja joissain apteekissa sen ostamista on rajoitettu yhteen pulloon. Osassa apteekeista on valmius myös valmistaa käsidesiä, jos sopivat tilat löytyvät. Apteekkariliiton tekemän kyselyn mukaan noin 70 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistukseen ja pakkaamiseen. Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit ovat jo tulleet myyntiin.

– Käsidesin raaka-aineita on riittävästi, mutta pakkauspulloista on ollut pula, kertoo Sandelr.

Käsidesin lisääntyneestä kysynnästä huolimatta apteekeissa asiakkaille neuvotaan, että ensisijainen keino torjua koronaviruksen leviämistä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Asiakkaita opastetaan myös niistämään nenäliinaan ja yskimään nenäliinaan tai hihan yläosaan.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.