Tästä päivästä alkaen verenluovutus on mahdollista entistä useammalle, sillä Veripalvelu muutti luovuttajien valintakriteereitään.

​Aiemmin anafylaksia eli äkillinen ja vakava allerginen yleisreaktio on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen. Nyt se jatkossa enää kahden viikon mittainen luovutuseste, ja aika lasketaan reaktioon liittyvän hoidon päättymisestä.

Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä.

Verta voi luovuttaa, jos on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa ja jonka hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esimerkiksi lääkehuuhtelulla.

Tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi monet eturauhassyövät, suoliston syövät ja ihon syövät ja paikallinen kohdunkaulan syöpä .

Paikallisesta syövästä toipumiseen ja seurannan loppumiseen voi kulua tyypillisesti esimerkiksi viisi vuotta. Basaliooman kohdalla seurantaa ei ole välttämättä lainkaan, ja sen kohdalla varoaika lyheneekin minimissään yhden kuukauden mittaiseksi.

– Syöpiin liittyvien varoaikojen lyhentämisessä on tehty paljon yhteistyötä kansainvälisten asiantuntijaverkostojen kanssa. On hienoa todeta, että tutkimustietoon perustuvan näytön pohjalta on nyt mahdollista lieventää pahanlaatuisiin kasvaimiin liittyviä verenluovuttajien valintakriteerejä, Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén sanoo tiedotteessa.

Varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää.

Miesten välisestä seksistä sekä seksin ostamisesta tai myymisestä seuraava verenluovutuseste lyhenee neljään kuukauteen aiemman 12 kuukauden sijasta.

Muutos perustuu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uudistuneeseen määräykseen veripalvelutoiminnasta.

– Muutos ei riskiarviointimme mukaan vaikuta verivalmisteiden turvallisuuteen. Siksi varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää. Pidämme Veripalvelussa muutosta yhtenä askeleena kohti tilannetta, jossa seksiriskikäyttäytymiseen liittyvät varoajat asettuvat näyttöön perustuen mahdollisimman oikealle tasolle, Castrén sanoo.