Lähes puolet Venäjältä maahantuoduista koirista on vailla riittävää raivotautisuojaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tänä vuonna tutkimista 36 koirasta 15:lla ei ollut vasta-aineita rabiekselle eli eläimen raivotaudille.

Lähes kaikki tutkitut koirat olivat katukoiria.

– Evirassa tutkittujen koirien tulosten mukaan näyttää vahvasti siltä, että kaikki koirat eivät ole saaneet onnistuneesti asianmukaista rabiesrokotetta. Syynä voi olla, että todistuksissa olevista merkinnöistä huolimatta koiraa ei ole rokotettu ollenkaan. Tällöin on kyse asiakirjaväärennöksestä, sanoo Eviran jaostopäällikkö Kitty Schulman Eviran tiedotteessa.

Yksittäisen koiran kohdalla vasta-ainetulos ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

Laajan tieteellisen tutkimuksen mukaan noin yhdellä prosentilla rokotetuista koirista ei muodostu vasta-aineita, vaikka ne on rokotettu onnistuneesti asianmukaisilla rokotteilla.

Vasta-aineiden puuttuminen voi johtua myös siitä, että rokotteet on säilytetty väärin, rokotustapa on ollut väärä tai koirat ovat olleet rokotushetkellä erittäin huonokuntoisia.

Raivotautirokote on pakollinen kaikille Venäjältä tuleville koirille. EU ei kuitenkaan edellytä Venäjältä tuotaville koirille todistusta riittävästä vasta-ainetasosta.

Tuontiasiakirjojen mukaan kaikki kaupallisesti tuodut koirat on asianmukaisesti rokotettu.

Evira suosittelee, että koiria tuovat oma-aloitteisesti tutkituttavat tuontikoirien raivotautivasta-ainetasot jo ennen Suomeen tuontia EU-hyväksytyssä laboratoriossa.

Rabies eli raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen, tarttuva keskushermosto-sairaus.

Tauti leviää yleisemmin sairastuneen eläimen puremasta. Rabiestartuntaa ei voi todeta ennen oireiden alkamista. Se tarttuu myös ihmiseen eikä siihen ei ole parannuskeinoa.