Venäjällä kuoli vuonna 2020 yli 300 000 ihmistä enemmän kuin maan hallitus on aiemmin raportoinut, selviää The New York Timesin uutisesta.

Venäjän valtio on aiemmin kertonut koronaviruskuolemien määrän olevan hieman yli 100 000. Määrä on suhteutettuna väkilukuun esimerkiksi Yhdysvaltoja ja useita länsimaita alhaisempi.

Datatoimisto Rosstatin mukaan kuolleiden määrä olisi todellisuudessa huomattavasti suurempi. Uutisen mukaan kuolintilastot nousivat Venäjällä rajusti normaalia korkeammalle viime vuoden huhtikuun ja joulukuun välillä. Kuolemien määrä kasvoi 360 000 henkilöllä verrattuna normaaliin vuoteen.

Rosstatin tilastojen mukaan kokonaiskuolemien määrä olisi nyt reilusti yli 400 000.

– On vaikea löytää kehittynyttä maata, jossa koronakuolematilanne olisi huonompi, toteaa väestötieteilijä Aleksei Raksha.

Kaikki kokonaiskuolemat eivät välttämättä johdu koronaviruksesta. Venäjän tapa tilastoida koronaviruskuolemat voi kuitenkin osaltaan vaikuttaa siihen, miksi niitä on aiemmin tilastoitu niin vähän. Venäjän hallitus tilastoi koronakuolemiksi sellaiset kuolemat, jotka selkeästi voidaan todistaa olleen koronaviruksen aiheuttamat.

Uuden tilaston valossa Venäjän selviytyminen koronaviruksesta ei kuitenkaan vastaa sitä tietoa, jotka esimerkiksi Vladimir Putin on antanut julkisuudessa ymmärtää.

Kuolemien kasvu tunnistetaan alueellisesti

New York Timesin tekemän kuolintilastojen analyysin mukaan kuolemien määrä kasvoi Venäjällä pandemian aikana viime vuonna 28 prosenttia normaalivuoteen verrattuna. Kokonaiskuolemien määrän nousu on suurempi kuin Yhdysvalloissa ja suurimmassa osassa Euroopan maita.

Kuolemien nousu näkyy Venäjällä myös alueellisesti. Esimerkiksi Samaran alueella kuolemien määrä nousi 10 596 henkilöllä, joka on 25 prosenttia enemmän vuoden 2019 kuolinmääriin verrattuna. Silti alue raportoi vain hieman yli 600 koronakuolemaa viime vuonna.

– Julkaistut numerot ovat luotettavia ja ne ovat, mitä ovat, totesi Samaran terveysministeri Armen Benyan.

Benyan tunnusti, että suurin osa lisääntyneistä kuolemista alueella ovat jollain tavalla pandemian aiheuttamia. Esimerkiksi koronaviruksen saaneen potilaan sydänkohtaus ei näkyisi koronakuolemien tilastoissa.

Venäläiset eivät ole innokkaita rokottautumaan

Venäjän koronatilanteen tulevaisuus on tällä hetkellä suuri kysymysmerkki. Venäläiset tutkijat ovat kehittäneet oman Sputnik V -koronarokotteen, joka on hyväksytty jo käyttöön useissa maissa.

Oman kansan parissa tilanne on kuitenkin monimutkaisempi. Venäläisistä 60 prosenttia ei aio ottaa kyseistä rokotetta, selviää maaliskuussa julkaistusta kyselystä.

Yksi syy kieltäytymiselle on monen venäläisen uskomus siitä, että koronavirus olisi biologinen ase.

Lue myös: