Suomalaisen äitiyspakkauksen inspiroiman startup-kilpailun on voittanut yhdysvaltalainen startup-yhtiö Prapela. Yhtiö kehittää vauvan patjan alle tarkoitettua värinäteknologiaa, jonka on määrä auttaa esimerkiksi koliikkivauvoja nukkumaan ja helpottaa vauvan hengitystä.

Finaali oli torstaina startup- ja teknologiatapahtuma Slushin yhteydessä. Prapela sai voitosta 75 000 dollaria eli noin 63 000 euroa.

Kyseessä oli Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -kilpailu, jonka järjestivät lääkeyhtiö Janssen ja sen emoyhtiö Johnson&Johnson yhteistyössä Sitran, Tekesin ja VTT:n kanssa.

Toisen palkinnon ja 50 000 dollaria eli 42 000 euroa sai virolainen CallMidwife.com. Kyseessä on verkossa ja mobiilissa toimiva sovellus vauvaa odottaville vanhemmille. Sovellus mahdollistaa raskauden seuraamisen, ongelmien selvittelyn ja pääsyn kotihoito-ohjeisiin.

Kolmanneksi tuli skotlantilainen startup iDE8 Ltd, joka kehittää laitetta vauvojen ja taaperoiden diabeteksen havaitsemiseen. Kertakäyttöinen, kivuton lääketieteellinen laite havaitsee kohonneen glukoosi- ja ketonitason.

Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo. Siihen kuuluivat M&M Partners -partneri ja Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelman johtoryhmän jäsen Harry Brade, Husin kehittämisjohtaja Visa Honkanen, kätilö ja terveydenhoitaja Krista Laakso Terveydenhoitajaliitosta, erityisasiantuntija Tom Palenius Spark Up Turku -startup-yhteisöstä ja johtaja Melinda Richter Johnson&Johnson Innovationin JLABS-yksiköstä.

Kesäkuussa lanseeratun kilpailun seitsemän finalistia oli valittu 135 hakijan joukossa. Hakijoista 75 oli Pohjois-Amerikasta, 44 Euroopasta, 9 Aasiasta, 5 Australiasta ja 2 Etelä-Amerikasta.

Finaalissa oli mukana myös yksi suomalainen startup, Kuura Health, joka kehittää tekoälyä ja kliinistä tietoa hyödyntävää digitaalista alustaa auttamaan vanhemmuuteen ja lasten terveyteen liittyvissä pulmissa.

Finaalia seurasi myös lastentautiopin professori ja ylilääkäri Jussi Mertsola Turun yliopistosta ja Tyksistä. Hän osallistui finaaliohjelmaan kuuluvaan paneelikeskusteluun.

Mertsolan mielestä terveysteknologia on tervetullut lisä äitien ja lasten hoitoon.

– Tänään oli esillä myös sosiaaliseen tukeen liittyviä aiheita, digitaalista terveydenhuoltoa, monella tavalla uudenlaisia ideoita. Se on hyvä asia, hän sanoo.

Jussi Mertsolan suosikki finalisteista oli toiseksi sijoittunut CallMidwife.com, tosin pienellä varauksella.

– Jos pystyy ummistamaan silmänsä siltä raivoisan tehokkaalta myyntipuheelta. Se oli niin hyvä, että mietti, voiko tämä olla totta, hän sanoo.

Turkuun on Jussi Mertsolan mukaan pohdittu ensi vuonna perustettavaksi eräänlaista testineuvolaa, jossa voisi testata äitien ja lasten neuvolaterveydenhuoltoon sopivaa terveysteknologiaa. Se liittyy Health Campus Turku -hankkeeseen.

Mertsola on viemässä asiaa eteenpäin, kun hän jää ensi vuonna eläkkeelle Tyksin Lasten ja nuorten klinikan toimialajohtajan tehtävästä.

– Mietimme alusta asti, miten innovaatioita ja niiden toimivuutta ja psykologisia seikkoja tutkittaisiin. Onko se käytännössä kotioloissa sellainen, kun sen ajatellaan olevan. Sen jälkeen sille annettaisiin ”Tutkittu Suomessa” -diplomi, hän sanoo.