Viimeisen vuoden aikana Euroopassa on raportoitu useita tippuritapauksia, joissa taudin aiheuttava bakteeri on kehittänyt vastustuskyvyn sen hoidossa käytettäville ensisijaisille antibiooteille, kertoo THL.

Tuoreimmat tapaukset on raportoitu Ranskasta. Siellä todettu moniresistentti tippurikanta oli alkujaan lähtöisin Kambodzasta.

Myös Iso-Britannia on raportoinut tapauksista, joissa tippuri oli kehittänyt vastustuskyvyn ensilinjan lääkkeille. Näissä tapauksissa tartunta oli lähtöisin Ibizalta.

Antibiooteille vastuskykyisiä tippurikantoja tavataan erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan resistenssi penisilliiniä, tetrasykliinejä ja siprofloksasiinia kohtaan on näillä alueilla erittäin yleistä. Resistenssiä keftriaksonia ja atsitromysiiniä kohtaan raportoidaan myös laajalti. Itä- ja Kaakkois-Aasiassa todetaan vuosittain yli 35 miljoonaa tippuritapausta.

– Tippurin hoidossa tulee noudattaa kansallisia tai kansainvälisiä suosituksia ja huomioida sekä atsitromysiini- että keftriaksoniresistenssin mahdollisuus. Ennen hoidon aloitusta on tärkeää ottaa myös viljelynäyte, jotta antibioottiresistenssin herkkyys saadaan määritettyä. Lisäksi tulee huolehtia tartunnanjäljityksestä, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo tiedotteessa.

Tippuri on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksiteitse leviävä tulehdus. Tippuritartunta on usein oireeton. Tippuri voi aiheuttaa virtsaputken, kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon tulehduksen.

Tippuria hoidetaan antibiooteilla. Suomessa todettiin viime vuonna noin 500 tippuritartuntaa, joista suurin osa oli saatu Suomessa.

Lue myös:

Tippurin hoito-ohjeet muuttuvat – lääkehoidossa huomioitava lisääntynyt resistenssi

Tampere laajentaa maksutonta klamydian ja tippurin testausta – tartuntaa epäilevät voivat tilata ilmaisen testin kotiin

Tippuri tuli kondomin tilalle