Jo hyvin pienipitoisuuksinen marjauute kykenee lähes kokonaan nitistämään MRSA-mikrobin iholta.

Tämä käy ilmi Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Natures-tutkimusprojektista, jossa selvitettiin, voisivatko suomalaisten marjojen, kuten lakan, vadelman ja mesimarjan, luontaiset antimikrobiset yhdisteet tehota antibioottiresistentteihin bakteereihin.

Marjakasveista rikastettu yhdiste ei myöskään vahingoittanut ihon hyödyllistä bakteerikantaa.

Lupaava tulos oli myös se, että marjauute näytti myös uudelleen aktivoivan antibiootin, joka oli jo menettänyt tehonsa mikrobia vastaan.

Marjauutteita on testattu vasta koeputkissa ja eläinkokeilla Hyksissä.

Eläinkokeessa marjauutteen tehoa selvitettiin hiiren ihon haavassa olevaan MRSA-mikrobikantaan. Bakteerin lisääntymistä pystyttiin hillitsemään marjauutteella.

MRSA-mikrobi on tyypillinen esimerkki antibioottiresistentistä bakteerista. Jopa viidennes ihmisistä kantaa sitä ihollaan.

Siksi MRSA aiheuttaa riskejä jo pienissäkin kirurgisissa operaatioissa.

Julkaisemme uudelleen Mediuutisissa aiemmin julkaistuja, luetuimpia juttujamme. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.11.2018.