Skotlannissa havahduttiin syksyllä siihen, että vastasyntyneitä eli alle neliviikkoisia vauvoja kuoli selvästi enemmän kuin normaalisti. Syyskuussa esimerkiksi tuhannesta vastasyntyneestä kuoli lähes viisi vauvaa, kun normaalisti menehtyneitä on hiukan yli kaksi, kertoi BBC marraskuussa.

Skotlannin terveysviranomaisia mietitytti, oliko epätavallinen muutos koronapandemian aiheuttama.

Nyt tähän kysymykseen on saatu selvyyttä. Viime viikolla Nature Medicinessä julkaistiin skottitutkimus aiheesta.

Vertaisarvioidussa rekisteritutkimuksessa arvioitiin 144000 pandemian aikana Skotlannissa tapahtunutta synnytystä. Tutkijat keskittyivät erityisesti synnytyksiin joulukuun 2020 ja lokakuun 2021 välillä eli siihen ajanjaksoon, jolloin koronarokotteita oli saatavilla.

Tänä aikana koronatartunnan saaneista odottavista äideistä 77 prosenttia oli rokottamattomia ja koronan vuoksi sairaalahoitoa raskauden aikana vaatineista yli 90 prosenttia oli vailla rokotteen suojaa.

Mitä tutkimus kertoi vastasyntyneiden kuolemista? Kaikki tutkituista alle 4-viikkoisten vauvojen kuolemista sattuivat äideille, joilla ei ollut koronarokotusta covid-19-infektioon sairastumisen aikaan.

”Tuloksemme painottavat sitä, että on tärkeää jatkaa ponnisteluja raskaana olevien rokottamiseksi koronaa vastaan”, sanovat tutkijat.

Sikiöiden ja vastasyntyneiden kuoleman riski näyttää olevan suurin tilanteessa, jossa äiti synnyttää neljän viikon sisällä koronatartunnan saamisesta. Lapsen riski kuolla oli tällöin yli neljä kertaa suurempi kuin vastasyntyneillä yleensä.

Lokakuussa synnyttäneistä alle kolmanneksella oli täysi rokotussuoja

Skottitutkijat havaitsivat, että raskaana olevista naisista harvempi oli ottanut koronarokotteen kuin naiset yleensä. Esimerkiksi lokakuussa synnyttäneistä vähemmän kuin kolmannes oli saanut kaksi koronarokotetta, kun muussa väestössä naisista yli kolme neljännestä oli täysin rokotettuja.

Miksi näin?

Washington Postin mukaan pandemian alkupuolella odottaville äideille jaettiin epäjohdonmukaista informaatiota siitä, olisiko heidän syytä ottaa koronarokote ja missä vaiheessa. Osin tämä johtui siitä, ettei koronarokotteita oltu tutkittu raskaana olevilla. Sittemmin on tiedostettu, että koronarokottaminen on tärkeä suoja odottavalle äidille ja lapselle.

LUE MYÖS: