Varsinais-Suomi on siirtynyt koronapandemian kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä on linjannut tänään, että koko maakunta on koronapandemian kiihtymisvaiheessa.

Erityisesti anniskeluravintoloissa ja sisätiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa on joukkoaltistumisen riski. Ohjausryhmä näkee tarpeelliseksi harkita anniskeluravintoloiden aukioloja, koska hyvin merkittävä osa alueen tartunnoista on jäljitettävissä ravintoloihin ja yökerhoihin. Tässä kuitenkin toimivalta kuuluu valtioneuvostolle.

Ohjausryhmä ei anna yleisötilaisuuksia koskevia suosituksia ja huomauttaa, että tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on voimassa Aluehallintoviraston määräys, jonka mukaan yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimipisteissä asioiville suositellaan suunenäsuojaimen käyttöä. Suositus koskee sekä potilaita että sairaalassa vierailevia.

– Haluamme tehdä yhdessä henkilöstömme ja potilaidemme kanssa kaikkemme, että saamme hillittyä koronaepidemian leviämistä. Tämän vuoksi suosittelemme THL:n valtakunnallisten kriteereiden mukaisesti suojaimen käyttöä julkisissa tiloissa. Myös sairaala on julkista aluetta. Lähtökohtana on, että sairaalassa asioivilla on maski itsellään mukana, sanoo infektiotaudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Ohjausryhmältä tuli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle nelikohtainen suosituslista, joka tulee voimaan ylihuomenna torstaina. Siirtymäajalla halutaan varmistaa, että alueellisille toimijoille jää aikaa valmistella suosituksen edellyttämiä toimenpiteitä.

Näin ohjausryhmä suosittaa:

– Kasvomaskien eli suunenäsuojainten käyttöä tilanteissa, joissa riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää.

– Suositus noudattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kiihtymisvaiheen suositusta kasvomaskin käytöstä väestölle. Sen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

– Työntekijöiden ohjeistukset antavat Työterveyslaitos ja työnantajat.

– Siirtymistä harkinnan mukaan etätyöhön ja etäkokouksiin, jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia. Ohjausryhmä toi esiin, että etätyösuositus on Varsinais-Suomessa voimassa valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti.

Koronapandemian tilanne vaihtelee edelleen suuresti eri kunnissa. Viimeisimmän seitsemän vuorokauden aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu 70 uutta koronavirustapausta, ja tapauksien kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on nyt 622. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa, että koronan leviämistä pyritään ehkäisemään tehokkaasti koko maakunnassa.

Varsinais-Suomen koronaepidemian 14 viime vuorokauden ilmaantuvuus asukaslukuun suhteutettuna on 18,8, kun THL:n kiihtymisvaiheen kriteerinä on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta viimeisimmän kahden viikon aikana. Positiivisten osuus kaikista laboratorionäytteistä on 1,3 prosenttia, kun THL:n kiihtymisvaiheen kriteerinä on yksi prosentti.

Lisäksi paikallisia tartuntaketjuja on todettu huomattavasti viime viikkoa enemmän. Tartunnat ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä, ja tällä hetkellä noin 80 prosenttia tartunnoista saadaan tunnistettua.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.