Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ottaa laajan etätyösuosituksen jälleen käyttöön nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, sekä sisällä, että ulkona, joissa ei pystytä pitämään tarpeeksi etäisyyttä. Tämä koskee myös rokotettuja henkilöitä.

”Useita viikkoja tilanne on mennyt huonompaan suuntaan ja nyt meidän on aika toimia, jotta tartunnat saadaan laskuun”, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Etätyösuositus vähentää myös työpaikkaliikennettä ja muiden kontaktien määrää. Etätyösuositus ei velvoita työnantajia, vaan se on vahva suositus.

Muilla alueilla ei ole tällä hetkellä käytössä laajaa etätyösuositusta, mutta esimerkiksi Pirkanmaalla suositellaan etätyössä toistaiseksi hybridimallia. Silloin töitä tehdään osin etä- ja osin lähityönä. HUS-alueella ei ole etätyösuosituksia tällä hetkellä käytössä.

Maski myös rokotetuille

Suunenäsuojusta suositellaan Varsinais-Suomessa käytettäväksi kaikkialla, jossa ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa sisä- ja ulkotiloissa, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään.

Suositus koskee myös rokotettuja henkilöitä, sillä he voivat kantaa virusta, myös oireettomana.

”On paljon työpaikkoja, missä ei voida tehdä etätyötä ja näissä pitäisi ottaa mahdollisimman laajasti kasvomaski käyttöön”, sanoo Pietilä.

Kouluissa ja oppilaitoksissa suositus on voimassa peruskoulun 4. luokasta lähtien.

Terveysturvalliset käytännöt pitää muistaa kaikissa tilanteissa, missä ihmiset kokoontuvat. Näitä ovat riittävät turvaetäisyydet, kasvomaski ja desinfioiva käsihuuhde.

Myös päiväkotihoidossa ja peruskouluissa henkilökunnan täytyy huolehtia kasvomaskin käytössä.

”Nyt on paljon tartuntoja lapsilla ja nuorilla, joten varsinkin rokottamattomat lapset täytyy suojata,” Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Ravintoloihin koronapassi kelloa katsomatta

Koronakoordinaatioryhmä toivoo, että valtioneuvosto arvioi mahdollisuutta nykyistä tehokkaampiin keinoihin estää ravintoloissa tapahtuvia tartuntoja. Koordinaatioryhmä puoltaa koronapassin käyttöä ravintoloissa ilman aikarajaa.

”Koronapassi tulisi olla käytössä ravintoloissa koko aukioloajan, koska virus ei katso kelloa”, Rintala sanoo.

Koordinaatioryhmä puoltaa ylipäätään koronapassin laajaa käyttöä yleisötilaisuuksissa ja -tiloissa, lain sallimissa rajoissa.

Varovaisuutta pikkujoulun viettoon

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee pikkujoulujuhlia järjestettävän niin, että koronapassia voidaan edellyttää osallistujilta. Tämä onnistuu esimerkiksi ravintoloissa järjestettävissä tilaisuuksissa.

Tyksissä on tänään 23.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 16 koronapotilasta, joista viisi on tehohoidossa.

THL:än eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 250, mutta kasvaa koko ajan.

THL kertoi eilen koko Suomen kahden viikon ilmaantuvuusluvun olleen 228,8, kun edellisen kahden viikon jakson ilmaantuvuus oli 164. Tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä lähestyy 50 potilaan rajaa, jota asiantuntijat ovat kutsuneet ”kriittiseksi pisteeksi” tehohoidon kantokyvyn kannalta.