Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella käytännössä kaikki koronavirustaudin löydökset ovat nyt omikronvariantteja, tiedottaa Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks).

Uudenvuoden viikonlopun aikana joka neljäs tutkittu koronavirustesti Tyks Laboratorioissa oli positiivinen. 94 prosenttia niistä oli todennäköisiä omikronvariantteja.

”Jouluaattona omikronvarianttien osuus ohitti deltavariantin ja uutena vuotena se syrjäytti sen kokonaan. Omikron on ainakin tässä osassa maata käytännössä vallannut pelikentän”, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo tiedotteessa.

Tyksin sairaaloissa hoidossa on myös kasvava määrä koronavirusta kantavia potilaita, jotka on otettu sairaalaan muun syyn kuin koronataudin vuoksi.

”Jotta pystymme estämään osasto- ja laitosepidemioita, testausta pitää jatkossa suunnata kaikkien sairaalaan ja muihin hoitopaikkoihin tulevien potilaiden testaamiseen, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo tiedotteessa.

Omikronin tunnistava testi

Tyks Laboratorioissa on käytössä koronaviruksen diagnostiikassa omavalmisteinen PCR-testi, joka osoittaa kaikista testatuista näytteistä heti mahdollisen omikronepäilyn.

”Omikronin tunnistavan testin käyttö on ollut tärkeää juuri nyt, jotta olemme pystyneet seuraamaan leviämistä reaaliaikaisesti”, Hakanen sanoo.

Joulukuussa Tyks Laboratorioissa testattiin yhtä viikkoa lukuun ottamatta joka viikko yli 8000 koronavirusnäytettä. Positiivisten testien osuus nousi 8,5 prosentin tasosta jouluviikolla 12 prosenttiin ja viime viikolla yli 21 prosenttiin.

Pääkaupunkiseudulla sairaalakuormitus kasvaa

Myös pääkaupunkiseudulla todettujen koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Tartuntoja on alueella nyt enemmän kuin koskaan epidemian aikaisemmissa vaiheissa.

Positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille.

Sairaalakuormitus on noussut merkittävästi. Joulunalusviikolla Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella oli osastohoidossa alle 80 koronapotilasta, tällä hetkellä jo yli 110. Myös perusterveydenhuollossa potilasmäärät ovat lisääntyneet kaikissa alueen kunnissa merkittävästi.

Kunnissa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä valmistaudutaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

Suuret tartuntamäärät merkitsevät sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään sairastamisen ajaksi tai altistumisen myötä pois työstään, Helsingin kaupunki muistuttaa.

”Suuret tartuntamäärät muodostavat myös selkeän riskin yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiselle, kun henkilöstöä on samanaikaisesti poissa huomattavia määriä. Esimerkiksi hoitohenkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi herättävät kasvavaa huolta. Yhä edelleen ihmisten välisiä kontakteja on siis välttämätöntä vähentää tautitapausten esiintymisen hillitsemiseksi”, kaupunki varoittaa tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että on välttämätöntä jatkaa alueella käytössä olevia rajoitustoimia heikkenevän epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun takia myös tammikuun alkupuolen jälkeen.

Koordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tilarajoitusten jatkamista kahdella viikolla, kun nykyisten rajoitusten voimassaolo päättyy 10. tammikuuta.