Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekissa valmistaudutaan jo Euroopan lääkevarmennusjärjestelmän tuloon.

– Vaatii paljon valmistelutyötä, että järjestelmä saadaan käyttöön. Me suunnittelemmekin tulevaisuuden toimintaprosessia etukäteen. Lääkevarmennusjärjestelmä tietää suurta muutosta meidän arkeemme, eikä kyse ole vain alkuvaiheen ponnistuksesta, vaan pysyvästä toimintamallista, sanoo vs. sairaala-apteekkari Mari Ränkimies.

Eniten lisätyötä sairaala-apteekille aiheutuu lääkkeiden pakkauskohtaisesta käsittelystä.

– Tällä hetkellä puramme tavarat kuljetuslaatikoista ja kirjaamme ne saapuneeksi sairaala-apteekin toiminnanohjausjärjestelmään niin, että samaa erää olevat pakkaukset voidaan kirjata yhdellä kertaa. Näin toimitaan esimerkiksi kokonaisen kuormalavallisen kohdalla, Ränkimies kertoo.

Lääkevarmennusjärjestelmän myötä kirjaus pitää tehdä jokaisesta pakkauksesta.

Pakkauskohtaista käsittelyä varten sairaala-apteekkiin aiotaan hankkia keräilyvarastoautomaatti.

– Sen avulla lääkkeiden vastaanottoa saadaan helpotettua viivakoodin lukemisen osalta, Ränkimies sanoo.

Keräilyvarastoautomaattiin ei kuitenkaan saa varastoitua kaikkia varmennuksen piiriin kuuluvia lääkkeitä. Esimerkiksi kylmäsäilytettävät tuotteet, kuten influenssarokotteet, jäävät kokonaan sen ulkopuolelle.

Robottiavusta huolimatta pakkauskohtainen käsittely siis lisää työmäärää tavaran vastaanottovaiheessa.

– Toisaalta saamme tästä kaikesta sen lisähyödyn, että lääkkeiden erä- ja kestoaikatiedot saadaan suoraan tietojärjestelmään.

Tällä hetkellä erätiedot saadaan apteekin toiminnanohjausjärjestelmään sähköisesti tukkuliikkeiden sähköisestä lähetysluettelosta. Vasta pakkauskohtaisesti tietojen saaminen tekee eräseurannasta luotet- tavaa.

Lisäksi potilastietojärjestelmään eränumero joudutaan viemään manuaalisesti.

– Tällainen velvollisuus on jo olemassa biologisista lääkkeistä. Eränumerot ovat pitkiä ja hankalia: ne sisältävät numeroita ja kirjaimia sekaisin. Lääkevarmennusjärjestelmän myötä lääkevalmistajat joutuvat tuottamaan pakkaukseen 2D-matriisiviivakoodin, joka sisältää myös erä- ja kestoaikatiedot. Tämä helpottaa erätietojen kirjaamista.

Euroopan laajuisen lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotto häämöttää reilun vuoden päässä. Järjestelmän tuloon valmistaudutaan myös valtakunnan tasolla. Suomen kansallista tietokantaa rakennetaan parhaillaan.

Lääkevarmennusjärjestelmän on EU-lainsäädännön mukaan oltava toiminnassa 9.2.2019 mennessä. Suomen järjestelmä pyritään saamaan täyteen toimintavalmiuteen jo ensi vuoden marraskuussa.

Reseptilääkkeitä seurataan

Lääkevarmennusjärjestelmän rakentaminen perustuu EU-lainsäädäntöön eli niin sanottuun lääkeväärennösdirektiiviin. Kyse on Euroopan laajuisesta järjestelmästä, jolla pyritään estämään lääkeväärennösten pääsy lailliseen jakeluketjuun.

Lääkevarmennusjärjestelmään kuuluu eurooppalainen keskustietokanta, johon lääkkeiden valmistajat syöttävät jokaisen markkinoille tuomansa lääkepakkauksen yksilölliset tiedot.

Pakkauksissa on myös tekninen ratkaisu, kuten sinetti tai repäisy- nauha, joka paljastaa, onko lääkepakkausta avattu ennen sen toimittamista potilaalle.

EU-maihin rakennetaan lisäksi omat tietokannat, joihin keskustietokannan tiedot valuvat. Kansallisia järjestelmiä käyttävät paikalliset tukkujakelijat, apteekit ja sairaala- apteekit.

Järjestelmä ei koske EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta tuotavia erityisluvallisia lääkkeitä.

Lähde: Suomen Lääkevarmennus Oy