Espoon kaupunginhallituksen esitys kaupungin irtautumisesta kuuden pääkaupunkiseudun kunnan ja Husin Apotti-potilastietojärjestelmähankkeesta ei herätä suuria tunteita naapurissa Vantaalla.

- Ei se kovin suuri yllätys ollut. Espoolla on suhteellisen tuore järjestelmä käytössä, joten siellä ei ole samanlaista kiirettä uusia järjestelmää kuin esimerkiksi Vantaalla, Helsingillä ja Husilla, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.)

Vantaan kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa hankkeeseen liittymisestä. Päätökseen sisältyy takaportti hankkeesta irtautumiseen.

- On olemassa mahdollisuus, että Vantaa jättää hankkeen, jos se ei vastaa Vantaan tarpeita. Se on ehkä kuitenkin enemmän turvaklausuuli. En näe, että nyt olisi mitään syytä muuttaa päätöstä.

Lindtman toivoo, että järjestelmä voitaisiin kehittää kansallisesti niin joustavaksi, että Espookin voisi liittyä siihen myöhemmin.

Espoo näki liikaa riskejä

Espoo irtautuu hankkeesta, koska se näkee siinä isoja taloudellisia ja toiminnallisia riskejä.

Espoon mukaan valtakunnallisten ratkaisujen ja seudun yhteisten toimintamallien tulisi olla selvillä ennen hankintamenettelyn käynnistämistä. Tiedossa olisi oltava ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismalli ja it-arkkitehtuuri sekä yhteentoimivuuden takaavat valtakunnalliset standardit.

Apotin sijaan Espoo jatkaa oman järjestelmänsä kehittämistä yhteensopivaksi Kanta-arkiston ja kansallisen palveluväylän kanssa. Yhteistyötä aiotaan jatkaa myös Apotti-hankkeessa mukana olevien organisaatioiden kanssa.

Espoon kaupunginhallituksen esitys menee vielä valtuuston päätettäväksi. Todennäköisesti valtuusto hyväksyy sen.