Miten kävi rahoitusvaikeuksiin ajautuneen hoivayhtiö Esperi Caren vanhojen omistajien rahojen? Tätä yhtiön uudet omistajat eivät halua avata, eivätkä vanhat omistajat ainakaan vielä kerro harvinaisen järjestelyn yksityiskohtia.

Danske Bank, SEB ja Ilmarinen ottivat hoivayhtiön haltuunsa yritysjärjestelyssä, jossa velat muuttuivat osakkeiksi ja omistukseksi. Danske ja SEB omistavat nyt molemmat noin 40 prosenttia yhtiöstä ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen vajaat 20 prosenttia. Uudella konsernin emoyhtiöllä ei ole muita omistajia kuin nämä kolme.

Aiemmin yhtiön enemmistön omisti pääomasijoittaja Intermediate Capital Group. Ilmarinen omisti yhtiöstä runsaat neljä prosenttia. Kysymysmerkki on, miten järjestelyssä tarkalleen ottaen kävi entisen ja nykyisen johdon omistuksille. Ainakaan he eivät ole mukana uudessa emoyhtiössä.

Suurin yksittäinen henkilöomistaja oli yhtiön entinen toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni. Hän jätti tehtävänsä jo viime vuoden keväällä. Esperi Caren hallitusta ICG:n aikana johtanut Harri-Pekka Kaukonen jätti yhtiön nyt, samoin muu hallitus.

Uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi nousee Markus Sjöholm. Hän toimi yhtiön hallituksessa, kun pääomasijoittaja CapMan vielä omisti yhtiön.

Pääomasijoittajat harvoin avautuvat yksittäisten sijoitusten tuottojen suhteen. Esperi Caren tapauksessa kyse on siitä kuinka huono sijoitus se lopulta oli ICG:lle. Henkilöomistajien omistusten arvo oli yhtiön parhaina päivinä useita miljoonia euroja. Talousvaikeudet ovat niin syviä, että yhtiön arvosta haihtui nyt miljoonia ilmaan.

Toinen tapaukseen liittyvä salaisuus paljastuu helmikuussa, kun Tukholman pörssiin listattu Attendo AB julkistaa viime vuoden tuloksensa. Yhtiö on antoi jo viime keväänä tulosvaroituksen Suomen-toimintojen heikentyneiden näkymien vuoksi.

Esperin uusiin järjestelyihin osallistuneet tahot korostavat, etteivät yhtiön vaikeudet johtuneet yhden yrityksen mokista vaan koko hoiva-alan haasteellisuudesta. Tämä ei tiedä hyvää Attendon tuloksen suhteen.

Esperi Caren hoivakodeissa asuu enimmäkseen vanhuksia, mutta myös mielenterveys-ja päihdekuntoutujia ja vammaisia henkilöitä. Asukaspaikkoja on yhteensä noin 8 000 eri puolilla maata. Toiminta hoivakodeissa jatkuu, eikä järjestely vaikutus myöskään henkilöstön asemaan. Henkilöstöä konsernissa on noin 6 300.