Maakunta- ja sote-uudistus kaatui perjantaina. Valtio ehti perustaa uudistusta varten kaksi ict-yhtiötä: Vimanan ja SoteDigin.

Molemmat yhtiöt korostivat verkkosivuillaan julkaisemissaan tiedotteissa odottavansa seuraavia ohjeita. Vimana kertoi, että yhtiö jatkaa uudistuksen kaatumisesta huolimatta työtä hankkeiden parissa.

– Vimana on perustettu yhteisten ja kustannustehokkaiden ict-palveluiden kehittämiseksi ja digitalisaation edistämiseksi yhdessä alueiden kanssa. Tälle tehtävälle on tarve maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun keskeytymisestä huolimatta, toimitusjohtaja Kalle Toivonen sanoi tiedotteessa.

Vimanan mukaan yhtiö haluaa varmistaa, että tähän saakka tehty valmistelutyö hyödynnetään ja sen tulokset ovat käytettävissä myös jatkossa.

Myös SoteDigi ilmoitti, että sen työ jatkuu uudistuksen kaatumisesta huolimatta.

– Jatkamme Omaolo-palvelumme kehittämistä ja muiden asukkaiden elämää sujuvoittavien ratkaisujen suunnittelua, mutta otamme kuitenkin huomioon muuttuneen tilanteen, tiedotteessa kirjoitetaan.

Maakuntien ict-palvelukeskukseksi perustetun Vimanan päätehtäväksi oli suunniteltu maakuntien tarvitsemien ict- ja digitalisaatiopalveluiden mahdollistaminen. SoteDigin tehtävänä oli puolestaan edistää sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota ja yhteensovittamista.

Molempiin yhtiöihin oli jo rekrytoitu työntekijöitä ja niitä oli pääomitettu avokätisesti. Valtio oli ohjannut SoteDigin perustamiseen valtion kehitysyhtiö Vaken kautta 90 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti puolestaan vielä tammikuun lopussa yhteensä 30 miljoonan euron arvoisesta rahoituksesta Vimanalle. Vimana sai Solidumilta tuolla päätöksellä 15 miljoonan euron arvosta Kemiran osakkeita.

Tuolloin kerrottiin, että Vimana saisi vielä toisen 15 miljoonan euron arvosta osakkeita, kun yhtiön rahoitustarve sitä vaati.

Vimanaa oli jo ennen osakepottia pääomitettu kymmenellä miljoonalla eurolla. Lisäksi sen käyttömenoihin oli myönnetty yli kymmenen miljoonaa euroa. Tammikuussa kerrottiin, että valtiovarainministeriöllä oli lupa korottaa Vimanan pääomaa lisäksi 4,65 miljoonalla eurolla.

Molempien yhtiöiden omistuksesta enemmistö oli tarkoitus ollut siirtää maakuntien omistukseen myöhemmin.