Tänään perjantaina FinnHEMS vahvistaa ostavansa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n (SHT). Kauppalehti kertoi ostoaikeista jo 7. syyskuuta. FinnHEMsin tulevaisuutta ja rahoitusta oli käsitelty vastikään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

– Muistiossa on punainen leima, salassa pidettävä, sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen totesi Kauppalehdelle syyskuun alussa.

SHT on tuottanut FinnHEMSille lentopalvelua vuodesta 2012.

Yrityskauppa rahoitetaan FinnHEMSille luovutettavalla valtion osakevarallisuudella eduskunnan päätösten mukaisesti.

FinnHEMS ja ahvenanmaalainen Wiklöf Holding Ab ovat tänään 18.9.2020 solmineet sopimuksen, jonka mukaisesti SHT:n koko osakekanta, liiketoiminta ja siihen liittyvät helikopterien leasing-sopimukset siirtyvät FinnHEMSin omistukseen.

Tahot eivät julkista kauppasummaa.

Yhtiön mukaan kauppa on ensiaskel FinnHEMSin omaan lentotoimintaan, jonka valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on aiemmin linjannut tavoitteeksi taloudellisten ja toiminnallisten perusteiden pohjalta.

– Valtioneuvosto on eduskunnan käsiteltävänä olevassa lisätalousarvioehdotuksessaan esittänyt, että valtion osakevarallisuutta, jonka siirtämisen FinnHEMSille eduskunta on aiemmin hyväksynyt, voidaan käyttää oman lentotoiminnan edellyttämään yritysjärjestelyyn, yhtiö kertoo.

– Nyt toteutettava yritysjärjestely on valtio-omistajan linjauksen mukaisesti joustava, varma ja kustannustehokas tapa aloittaa oma lentotoiminta. Järjestely helpottaa muutosta ja vähentää haasteellisen aikataulun tuomia riskejä, sanoo tiedotteessa FinnHEMSin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

–SHT aloitti pelastushelikopteritoiminnan ensimmäisenä lentoyhtiönä Suomessa vuonna 1990 ja olemme kehittäneet siitä eteläisen Suomen alueella toimivan laadukkaan ja kustannustehokkaan lentoyhtiön. On hienoa, että SHT:n toiminta jatkuu tällä valtiollisen toimijan kanssa toteutetulla yritysjärjestelyllä, toteavat Wiklöf Holding Ab:n konsernijohtaja Nils Lampi ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Arto Huhtala.

FinnHEMSin hallitus on samalla nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi 1.10.2020 alkaen diplomi-insinööri Jari Huhtisen. Nykyinen toimitusjohtaja Jyri Örri jättää tehtävänsä tänään 18. syyskuuta.

Huhtinen siirtyy tehtävään Finnair Kitchenin toimitusjohtajan paikalta. Hän on työskennellyt Finnairilla yhdeksän vuotta muun muassa ostojohtajana, Finnair Tekniikan johtajana ja Finnairin laivaston lentokelpoisuuden ja huoltotoiminnan vastuuhenkilönä.

– Kiitämme Jyri Örriä hänen merkittävästä panoksestaan laadukkaan ja yhdenmukaisen lääkärihelikopteritoiminnan rakentamisessa ja vakiinnuttamisessa Suomeen. Toimitusjohtajan vaihdoksella halutaan vahvistaa FinnHEMSin valmiutta oman lentotoiminnan rakentamiseen, Sailas sanoo.

Tähän asti FinnHEMS on ostanut lentopalvelun kahdelta lento-operaattorilta, joista SHT on toinen. SHT vastaa helikopterilennoista FinnHEMSin Vantaan, Turun ja Tampereen tukikohdissa myös kaupan toteutumisen jälkeen. Osakekaupalla ei ole vaikutusta SHT:n henkilöstöön, lentotoimintaan tai vastuulliseen lento-organisaatioon. Kauppa ei vaikuta myöskään FinnHEMSin muihin tukikohtiin Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.

Varsinaisesta ensihoidosta vastaavat jatkossakin toimialueiden sairaanhoitopiirit.