Facebookin emoyhtiö Meta on poistanut palvelusta yli 500 käyttäjätiliä, jotka yhdistettiin Kiinasta käsin toimineeseen valeuutiskampanjaan, uutisoi BBC. Poistetut tilit olivat jakaneet sveitsiläisen Wilson Edwards -nimisen biologin väitteitä covid-19-pandemiasta. Kyseistä Wilson Edwardsia ei kuitenkaan koskaan ole ollut olemassa.

Edwardsin nimissä väitettiin heinäkuussa, että Yhdysvallat painosti koronaviruksen alkuperää tutkivia Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijoita, jotta syy pandemian synnylle voitaisiin vierittää Kiinan niskaan.

Väitteitä levitettiin ensin Facebookissa Edwardsin nimellä tehdyn valeprofiilin kautta, minkä jälkeen julkaisuja jaettiin muiden valetilien avulla. Pian oikeatkin Facebook-käyttäjät alkoivat jakaa biologin lausuntoja ja ne päätyivät myös usean Kiinan valtionmedian sivuille.

Elokuussa Sveitsin suurlähetystö huomautti, että kyseessä on todennäköisesti valehenkilö. Edwardsin tili oli luotu vain kaksi viikkoa ennen ensimmäistä julkaisua ja tilillä oli vain kolme kaveria. Profiilikuvan luomiseen epäillään käytetyn tekoälyä. Myöskään Sveitsin väestötietorekisteristeristä ei löytynyt ketään Wilson Edwards -nimistä henkilöä, eikä hänen nimissään löytynyt yhtäkään akateemista julkaisua.

Meta kertoo tutkimustulostensa viittaavan siihen, että Edwardsin luomisen takana oli joukko kiinalaisia valtionyhtiöitä. Tarkka alkuperä oli onnistuttu peittämään käyttämällä vpn-palveluita.