Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiön Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs pelkää, että sote-uudistuksessa ei satsata tarpeeksi työkyvyn ylläpitoon.

– Nyt sote-suunnittelussa näytään keskittyvän sujuvaan yksittäisten vaivojen hoitoprosessiin ja kokonaisvaltainen, eri erikoisalojen yhteistyötä tai hoito- ja kuntoutustahon yhteistyötä edellyttävä työhön palauttava toiminta jää vähemmälle, hän kirjoittaa blogissa.

Myöskään nykyjärjestelmä ei hänen mielestään ole aina onnistunut työkyvyn ylläpidossa.

– Yksittäisissä eläkehakemuksissa olen nähnyt aivan liian paljon tilanteita, joissa työntekijän työkyky on hukkunut jonnekin poliklinikoiden jonoihin, lähetteisiin, huonoihin palautteisiin ja tiedon kulun katkoksiin, hän kirjoittaa.

Kivekkään mielestä terveydenhuolto voi vähentää työkyvyttömyyttä nopean hoitoon pääsyn, tehokkaan hoidon, kuntoutuksen ja sujuvan erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyön avulla.

Jukka Kivekäs pohtii myös niinsanotun pakkoyhtiöittämisen poisjäännin vaikutuksia ja maakuntien edustajien kommentteja siihen.

– Rivien välistä oli joissakin kommenteissa luettavissa myös ajatusketju ”huh huh, pakkoyhtiöittämisestä päästiin, nyt voi vetää henkeä, eipä tarvitse tässä nyt toimintojakaan kehittää”. Ymmärrettävä, mutta valitettavan väärä johtopäätös, Kivekäs sanoo.