Ensihoitotyössä väkivallan uhriksi joutuneiden työntekijöiden oikeusturvaa olisi parannettava, vaatii Palomiesliitto.

Liiton mukaan väkivallan uhriksi ensihoitotehtävissä joutuneelle työntekijälle ei heru oikeudellista apua työnantajalta. Tällä hetkellä työntekijä jää lähes yksin selviytymään oikeusprosessista, kerrotaan liiton tiedotteessa.

– Ei ole kohtuullista, että rikoksen uhriksi työajalla joutunut työntekijä jää ilman henkistä ja taloudellista tukea rikosten oikeuskäsittelyissä, mikäli hän ei kuulu ammattiliittoon, toteaa Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola tiedotteessa.

– Työnantajan olisi otettava suurempi vastuu ja tarjottava automaattisesti uhriksi joutuneelle työntekijälle oikeudellista apua ja vietävä asiaa eteenpäin oikeusprosessissa.

Liiton mukaan ensihoitotyötä tekevien asemaa tulisi parantaa myös muuttamalla rikoslakia niin, että ensivaste- ja ensihoitotehtävää suorittavan henkilön pahoinpitely rinnastettaisiin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Palomiesliiton kautta hoidettujen ensihoitajiin kohdistuneiden pahoinpitelyjen rangaistukset ovat pääsääntöisesti olleet sakkorangaistuksia. Vastaavasti julkista valtaa käyttävän virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

– Rangaistusasteikon kiristämisellä parannettaisiin ensihoitotyötä tekevien työturvallisuutta. Jokainen meistä tietää, että väkivallasta poliisia kohtaan on vakavat seuraukset. Samanlainen suoja pitäisi saada myös auttamisen ammattilaisille, Jaakkola toteaa.

Lue myös: STM: Ensihoitoa ei ulkoisteta yksityisille toimijoille (MU 8.1.)