A-ryhmän streptokokin aiheuttamia yleisinfektioita on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin vuoden alusta alkaen jo lähes 70 kappaletta, THL kertoo.

Vastaavana aikana viime vuonna ilmoituksia kertyi 33. Vuoden 2017 kokonaissaldo oli 293 ilmoitusta.

A-ryhmän streptokokin aiheuttamien infektioiden määrät lähtivät lisääntymään vuonna 2016, jolloin ilmoitettiin kaikkiaan 229 tautitapausta. Vuonna 2015 ilmoituksia tehtiin 178.

Vakavien tautitapausten määrässä on niin ikään havaittu kasvua. Alkuvuoden aikana THL:ssä tyypitetyistä kannoista 40 prosenttia on vakavaa emm1-tyyppiä. Viime vuonna niiden osuus oli 27 prosenttia.

Edellisen kerran vastaava lisääntyminen vakavissa infektioissa on tapahtunut kymmenen vuotta sitten. Epidemia-aallot ovat vakaville infektioille tyypillisiä, sillä bakteerissa tapahtuneet muutokset edesauttavat niiden kykyä levitä väestössä.

Vakavat A-streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet myös naapurimaassa Ruotsissa.

Vakavien A-ryhmän streptokokki-infektioiden ennustetta parantaa nopea hoidon aloitus. THL muistuttaa, että kuumeisten nielu-, keuhko-, iho- ja pehmytkudosinfektioiden yhteydessä tulee muistaa A-streptokokki-infektion mahdollisuus.

A-streptokokki aiheuttaa tavallisimmin tonsilliittia eli angiinaa, joskus tulirokkoa.

A-streptokokki voi aiheuttaa myös vakavia tautimuotoja, kuten verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen, tai vaikean iho- ja pehmytkudosinfektion. Nämä taudit hoidetaan aina sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Ripeä hoitoon hakeutuminen parantaa ennustetta. Vakavat pehmytkudosinfektiot vaativat usein kirurgisia toimenpiteitä.

A-streptokokki-infektion voi saada myös virusinfektion, kuten influenssan, jälkitautina.