Tukholma

Ruotsissa on todettu yli 70 Intiasta liikkeelle lähtenyttä koronaviruksen deltavarianttitapausta ja kansanterveysvirasto Folkhälsomyndigheten tehostaa nyt virusvariantin tarkkailua.

– Tästä on tullut nyt huolestuttavin variantti Euroopassa, sanoo valtionepidemiologi Anders Tegnell ja lisää, että deltavariantista voi tulla jopa dominoiva virusvariantti Euroopassa.

Ensimmäinen rokote ei välttämättä anna yhtä tehokasta suojaa deltavarianttia vastaan kuin muita virusvariantteja. Folkhälsomyndigheten arvioi, että kaksi annosta antaa hyvän suojan.

Deltavariantin uskotaan leviävän muita variantteja herkemmin, ja Tegnell kertoo sen olevan jo dominoiva virusvariantti Britanniassa ja Irlannissa.

– Britanniassa alun perin havaittu alfavariantti on lähes hävinnyt Britanniasta.

Folkhälsomyndighetenin mukaan rajoituksia tiukennetaan paikallisesti Blekingessä ja Värmlandissa, missä uutta varianttia on todettu muun muassa kouluissa, työpaikoilla ja urheilutapahtumissa. Sen sijaan tapaukset eivät vaikuta pidemmän tähtäimen suunnitelmiin yhteiskunnan avaamiseksi.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi toukokuun lopulla uudet kreikkalaiseen aakkostoon pohjautuvat nimet virusvarianteille, joita aiemmin kutsuttiin maiden nimillä. Järjestö on pyrkinyt välttämään nimiä, jotka voisivat leimata maita tai ihmisten nimiä negatiivisella tavalla.

Lue myös: