Ruotsissa on tapahtunut vakava tietovuoto, kertoo ComputerSweden. Lehti löysi avoimelta palvelimelta 2,7 miljoonaa puhelutallennetta, jotka sisälsivät ihmisten terveys- ja henkilötietoja. Puhelut oli soitettu ruotsalaiseen 1177-terveysneuvontapalveluun, jonka toteutuksesta vastaa thaimaalainen Medicall. Asiasta uutisoi Tivi.

Avoimella palvelimella on ComputerSwedenin mukaan kaikki vuoden 2013 jälkeen terveysneuvontapalveluun soitetut puhelut. Osasta tallenteista selviää myös soittajan henkilöllisyys, sillä 57 000 tiedoston kohdalla soittajan puhelinnumeroa on käytetty tiedostonimen osana.

ComputerSweden tavoitti Medicallin ruotsalaisen toimitusjohtajan Davide Nyblomin tietovuodon jälkeen. Nyblom kertoi tarkastaneensa yhtiön it-osaston kanssa, että tietovuoto on mahdoton – vaikka ComputerSwedenin toimittajalla oli tallenteet edessään. Tallenteet olivat salaamattomina Voice Integrate Nordicin avoimella ja salasanattomalla palvelimella, mutta tätä kirjoittaessa palvelin ei enää vastaa http-pyyntöihin.

Voice Integrate Nordicin toimitusjohtaja Tommy Ekström suhtautui tilanteeseen Medicallin Nyblomia vakavammin ja totesi Computer Swedenille kyseessä olevan katastrofin.

ComputerSwedenin päätoimittaja Marcus Jerrängin mukaan kyseessä on Ruotsin historian pahin tietovuoto.

Numeroon 1177 on vastaanotettu puheluita Tukholman, Södermanlandin ja Värmlandin alueilta. Puheluissa ihmiset ovat kertoneet erilaisista sairausoireistaan, jättäneet henkilötunnuksensa ja kertoneet sairaushistoriansa. Tiedot ovat olleet kaikkien kuultavilla, kertoo Dagens Medicin. Lehden mukaan tietokanta on suljettu tietovuodon tultua ilmi.