Märkäistä hikirauhastulehdusta eli hidradenitis suppurativa -tautia sairastavilla potilailla on suurentunut riski moniin muihinkin sairauksiin. Etenkin psykiatrisia sairauksia esiintyy runsaasti. Tämä käy ilmi Oulun yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Hidradenitis suppurativa -tauti eli HS-tauti on krooninen tulehduksellinen karvatuppien sairaus. Sen tyypillisiä ilmenemismuotoja ovat kivuliaat kyhmyt ja paiseet, jotka sijaitsevat useimmiten kainaloissa, nivusissa, pakaroissa ja genitaalialueella. Lisäksi sairaus aiheuttaa ihon pinnalle tulehduseritettä vuotavia käytäviä ja pitkään jatkuessaan myös paksuja arpia.

Sairaus on hankalahoitoinen ja sillä on hyvin suuri elämänlaatua huonontava vaikutus.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannu Tirin väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää HS-tautipotilaiden oheissairauksia ja kuolleisuutta.

Tutkimuksessa poimittiin tiedot yli 4 300 HS-tautipotilaan muista sairauksista THL:n valtakunnallisesta hoitoilmoitusjärjestelmästä. HS-tautipotilaita verrattiin psoriasiksen tai pigmenttiluomien vuoksi erikoissairaanhoidossa hoidettuihin henkilöihin.

Kuolintiedot menehtyneistä tutkimuspotilaista saatiin Tilastokeskukselta.

HS-tautipotilailla havaittiin selkeästi suurentunut psykiatristen sairauksien riski niin aikuisena kuin jo alle 18 vuoden iässä. Lisäksi monien somaattisten sairauksien, esimerkiksi tulehduksellisten suoli- ja nivelsairauksien, riski oli kohonnut lapsuudessa.

HS-tautipotilaiden todettiin menehtyvän verrokkeja nuorempina. Itsemurhariski havaittiin suurentuneeksi HS-tautia sairastavilla naisilla.

HS-tautipotilaita hoidettaessa sekä somaattisten että psykiatristen oheissairauksien riski on aina pidettävä mielessä.

Kokonaisvaltainen ja moniammatillinen hoito on tärkeää potilaiden elämänlaadun parantamiseksi ja ennenaikaisen kuoleman ehkäisemiseksi.