Husin infektiosairauksien erikoislääkäri Eeva Ruotsalainen pitää 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotuskattavuutta heikkona.

– Vain noin puolet tuohon riskiryhmään kuuluvista ottaa rokotteen, vaikka kattavuus pitäisi olla ainakin 70 prosenttia.

Suomessa 65 vuotta täyttäneet ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotteeseen, joka annetaan marras-joulukuun aikana kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Ruotsalaisen mukaan influenssarokotteen hyödyistä on tullut parin viime vuoden aikana uutta kansainvälistä tutkimustietoa.

– Sen perusteella influenssarokote vähentää sydän- ja aivoinfarktiriskiä, pienentää sydämen vaajaatoiminnan pahenemista ja vähentää influenssan jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja verenmyrkytystä.

Ruotsalaisen mukaan kyseessä on merkittävä kansanterveydellinen asia, koska joka viides suomalainen on yli 65-vuotias.

Influenssarokote pienentää myös sydämen vajaatoimintapotilaiden riskiä sairastua dementiaan.

– Säännöllisesti vuosittain otettava rokote vähentää riskiä parhaiten. Uskon, että tästä tulee vielä uutta tutkimustietoa, Ruotsalainen sanoo.

Ongelmana on, että ikääntyneet eivät välttämättä tiedä influenssarokotteen hyödyistä. Sen vuoksi terveydenhuollon ammattilaisilla on merkittävä rooli tiedon lisäämisessä.

– Hoitavien lääkäreiden vastuulla on kertoa rokotteista ja niiden hyödyistä.

Ruotsalaisen mukaan kotihoito ja kotisairaanhoito ovat tärkeissä rooleissa, kun rokotteita jaetaan.

Niille, jotka pystyvät menemään paikan päälle, olisi tärkeää, että rokotuspisteitä sijoitettaisiin muuallekin kuin terveysasemille, esimerkiksi kauppakeskuksiin ja kirjastoihin.

Meilahden sairaalan aulassa on ollut rokotuskampanjan aikana Husin rokotuspiste jo viiden vuoden ajan. Se on auki kolmena päivänä viikossa. Viime vuonna siellä kävi 2 300 asiakasta.

Influenssan joukkorokotukset ovat käynnissä eri puolilla maata.

Lääkäreiden vastuulla on kertoa rokotteista ja niiden hyödyistä.