Husin infektiolääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen pitää 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotuskattavuutta liian alhaisena.

– Vain noin puolet tuohon riskiryhmään kuuluvista ottaa rokotteen, vaikka kattavuus pitäisi olla vähintään yli 75 prosenttia.

Suomessa 65 vuotta täyttäneet ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotteeseen, joka annetaan marras-joulukuun aikana kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Ruotsalaisen mukaan influenssarokotteen hyödyistä on tullut parin viime vuoden aikana paljon uutta tutkimustietoa.

– Influenssarokote vähentää sydän- ja aivoinfarktiriskiä, pienentää sydämen vajaatoiminnan vaaraa ja vähentää riskiä influenssan jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen ja verenmyrkytykseen. Siksi esimerkiksi sydänsairaiden hoitostrategiassa vuosittainen influenssarokotus on yhtä tärkeää kuin verenpainetaudin hoito, kolesterolilääkitys ja tupakoinnin lopettaminen.

Kyseessä on merkittävä kansanterveydellinen asia, koska joka viides suomalainen on yli 65-vuotias.

Alustavien tutkimusten mukaan influenssarokote pienentää myös sydämen vajaatoimintapotilaiden riskiä sairastua dementiaan.

– Säännöllisesti vuosittain otettava rokote vähensi riskiä eniten. Uskon, että tämä kiinnostava tulos tuottaa jatkossa lisää uusia tutkimuksia, Ruotsalainen pohtii.

Ikääntyneet eivät välttämättä saa riittävästi tietoa influenssarokotteen hyödyistä. Sen vuoksi terveydenhuollon ammattilaisilla on merkittävä rooli oikean tiedon lisäämisessä.

Ruotsalaisen mukaan kotihoidon ja kotisairaanhoidon jalkautuminen ikääntyneiden koteihin rokottamaan lisää rokotuskattavuutta.

Olisi myös tärkeää, että rokotuspisteitä sijoitettaisiin muuallekin kuin terveysasemille, esimerkiksi kauppakeskuksiin ja ja kirjastoihin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Husin sairaanhoitoalueen sairaaloissa on järjestetty riskiryhmien ja heidän lähipiirinsä joukkorokotuspisteitä jo viiden vuoden ajan.

Meilahden sairaalan aulassa sijaitseva rokotuspiste on jälleen auki 25.11. alkaen noin kolmena päivänä viikossa. Viime vuonna siellä otti rokotteen 2 300 ihmistä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ILMAISEKSI, Klikkaa tästä.