Vaihdevuosiin liittyy useita fysiologisia muutoksia, joista yksi on lihasmassan väheneminen. Vielä ei tarkalleen tiedetä, mistä lihasmassan väheneminen johtuu. Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus valottaa estrogeenin puutoksen vaikutuksia lihaksiin ja osoittaa, että estrogeenin puute muuttaa lihaksen mikro-RNA-signalointia.

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin puute on yhteydessä lihasmassan ja -voiman vähentymiseen. Tämän on arveltu johtuvan muutoksista sekä lihaksen toiminnassa että lihassolujen määrässä.

– Vielä ei kuitenkaan ole ollut selvyyttä siitä, mitä kautta estrogeeni säätelee lihasmassaa. Tutkimuksessamme keskityimme selvittämään estrogeenin puutteen vaikutusta lihaksessa tapahtuvaan signalointiketjuun, joka lopulta johtaa lihassolujen kuolemaan, kertoo tiedotteessa Suomen Akatemian tutkijatohtori Sira Karvinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Yksi mahdollinen säätelyreitti kulkee mikro-RNA-molekyylien kautta. Mikro-RNA-molekyylit säätelevät geenien toimintaa ja voivat näin osallistua myös lihassolujen määrän säätelyyn.

– Olemme aiemmissa tutkimuksissamme löytäneet sekä verestä että lihaksesta mikro-RNA-molekyylejä, joiden määrä muuttuu vaihdevuosivaiheen mukaan eli on yhteydessä estrogeenitasoon. Nyt tutkimme ilmiötä aiempaa tarkemmin käyttämällä koe-eläinmallia, selvittää tutkimusta johtanut akatemiatutkija Eija Laakkonen tiedotteessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että estrogeenin puute vähensi useiden solukuolemaa säätelevien mikro-RNA-molekyylien määrää lihaksessa. Tämä puolestaan lisäsi solukuolemaa aiheuttavien proteiinien määrää.

–Estrogeenin säätelemät mikro-RNA:t voivat olla yksi mekanismi vaihdevuosiin liittyvän lihaskadon taustalla. Lihasmassaa voi ja kannattaa pitää yllä voimaharjoittelulla myös ja etenkin vaihdevuosi-iässä. Voima ja massa tarttuvat myös aikuisiällä, Karvinen vinkkaa.

Tutkimus toteutettiin yhteistyönä Jyväskylän yliopiston ja Minnesotan yliopiston tutkimusryhmien kanssa. Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia ja National Institutes of Health (USA).

Lue myös: