Juuri julkaistu jyväskyläläisten vaihdevuosi-ikäisten naisten tutkimus osoittaa, että aktiivinen vapaa-ajan liikunta on yhteydessä parempiin veren rasva-arvoihin.

Näin ollen liikunnalla voi lieventää vaihdevuosiin liittyviä muutoksia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä.

Vaihdevuosien aikana tapahtuvilla hormonaalisilla muutoksilla on ajateltu olevan omia kronologisesta iästä riippumattomia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyteen. Käsitys perustuu havaintoon, jonka mukaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden tason huononeminen ajoittuu vaihdevuosi-ikään, jolloin munasarjojen estrogeenintuotanto hiipuu.

Jyväskylän yliopiston uudessa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että suurempi vapaa-ajan liikunnan määrä oli yhteydessä matalampiin veren kokonaiskolesteroli-, LDL-, triglyseridi- ja paastoverensokeriarvoihin ja kasvaneeseen HDL-tasoon.

Toisaalta vaihdevuosien eteneminen oli yhteydessä korkeampiin veren kokonaiskolesteroli-, triglyseridi- ja LDL-tasoihin.

Näin ollen liikunta ei yksin riittänyt estämään vaihdevuosien mukanaan tuomia epäsuotuisia muutoksia, tutkijatohtori Sira Karvinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja Gerontologian tutkimuskeskuksesta kertoo tiedotteessa.

– Vapaa-ajan liikunnalla tiedetään olevan terveyden kannalta edullisia vaikutuksia, mutta sitä, missä määrin liikunnalla voidaan ehkäistä juuri vaihdevuosiin ajoittuvia muutoksia, ei täysin tunneta, Karvinen sanoo.

– Aktiivinen vapaa-ajan liikunta voi osaltaan lieventää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden tason huononemista terveillä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla, joten liikunnallisia harrastuksia ei kannata keski-iässäkään unohtaa.