Poliisi epäilee Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen keväällä osallistunutta henkilöä törkeästä väärennyksestä. Hänen rikoskumppaniaan epäillään törkeästä väärennyksestä ja varkaudesta.

Sekä valintakokeeseen osallistunut henkilö että hänen rikoskumppaninsa ovat kiistäneet epäilyt.

Kumpikaan henkilöistä ei työskentele yliopistossa.

Rikosepäilyissä on kyse tapauksesta, jossa lääketieteelliseen pyrkinyt henkilö oli alun perin saanut valintakokeesta huomattavan alhaisen pistemäärän. Hän ei ollut vastannut osaan tehtävistä lainkaan.

Kun henkilö oli myöhemmin mennyt yliopistolle tarkistamaan valintakoevastauksiaan, valintakoepapereihin oli ilmaantunut täsmälleen oikeita vastauksia. Näiden vastausten perusteella hänen valintakoepistemääränsä olisi ollut moninkertainen alkuperäiseen tulokseen verrattuna.

Uusi pistemäärä olisi ylittänyt selvästi opiskelijavalinnan pisterajan.

Valintakoepapereihin ilmestyneet vastaukset olivat lähes identtiset yliopiston julkaisemien mallivastausten kanssa. Tapaus oli niin epäilyttävä, että Helsingin yliopisto teki asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisilaitokselle.

Poliisi sai selville esitutkinnassa, että valintakokeeseen osallistunut henkilö oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa seurannut yliopiston henkilökuntaa selvittääkseen valintakoeasiakirjojen säilytyspaikan. Paikan selvittyä toinen henkilöistä tunkeutui yliopiston toimitiloihin anastamallaan kulkutunnisteella.

Anastettua kulkutunnistetta oli käytetty useita kertoja yliopiston tiloissa liikkumiseen.

Lääketieteelliseen pyrkineen rikoskumppani muutti valintakoevastausten sisältöä sillä välin, kun henkilö itse oli ulkomailla. Palattuaan Suomeen henkilö oli käynyt yliopistolla tarkastamassa valintakoevastaustensa sisällön ja vaatinut oikaisua sillä perusteella, että osa vastauksista oli jätetty kokonaan arvostelematta.

Vaikka molemmat henkilöt ovat kiistäneet rikosepäilyt, muu esitutkinnassa kertynyt näyttö on niin vastaansanomatonta, että juttu siirtyy syyttäjälle.