Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat kertovat havainneensa väärennettyjen koronarokotustodistusten kaupan kiihtyneen kesän aikana merkittävästi. Telegram-viestipalvelussa väärennöksiä kaupittelevien myyjien määrän arvioidaan lisääntyneen maaliskuusta noin 257 prosenttia.

Tiedotteen mukaan rokotustodistuksen ilman rokotetta haluaville ihmisille myydään väärennöksiä jopa alle 100 dollarilla eli reilusti alle 100 eurolla.

Check Pointin arvion mukaan Telegramissa on yli 2 500 aktiivista ryhmää, joiden kautta väärennettyjä todistuksia myydään. Ryhmien seuraajamäärät ovat kasvaneet maaliskuusta räjähdysmäisesti, yli 500 prosenttia. Ryhmillä kerrotaan olevan keskimäärin 100 000 seuraajaa, joillakin ryhmillä jopa 450 000.

Vielä keväällä väärennettyjen rokotustodistusten hinta pyöri 200 dollarin paikkeilla, ja niitä kaupattiin lähinnä Yhdysvaltojen, Britannian ja Saksan kansalaisille. Nyt hinta on laskenut noin 100 dollariin, ja todistuksia saa lähes mihin tahansa maahan. Check Pointin tiedotteessa luetellaan muun muassa Sveitsi, Pakistan, Alankomaat, Italia, Kreikka, Indonesia ja Ranska. Myös suomalaisia kosiskelevia mainoksia on havaittu Telegramissa.

Väärennettyjä rokotustodistuksia markkinoidaan ihmisille, jotka eivät halua ottaa koronarokotetta. Eräässä mainoksessa väärennösten tehtailija lupaa ”pelastavansa maailman myrkylliseltä rokotteelta”. Konkreettisina hyötyinä korostetaan mahdollisuutta matkustaa ja työskennellä vapaammin rokotustodistuksen ansiosta.

Maksut hoidetaan useimmiten kryptovaluutoilla. Joissakin tapauksissa käytetään myös PayPalia tai lahjakortteja esimerkiksi Steamiin ja Amazonin verkkokauppaan.

”Suosittelen vahvasti, etteivät ihmiset ole missään tekemisissä väärennettyjä rokotustodistuksia myyvien tahojen kanssa. He haluavat yleensä muutakin kuin vain kaupata väärennöksiään”, varoittaa Check Point -pomo Oded Vanunu.

Väärennettyjä rokotustodistuksia kaupataan myös suomalaisille. Check Point Research

Lue seuraavaksi: