Juttu on julkaistu ensi kerran maaliskuussa 2021. Julkaisemme kesällä uudelleen suosituimpia juttujamme.

Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreen riskiarvioinnin mukaan Klebsiella pneumoniae -bakteerit, joilla on sekä lisääntynyt taudinaiheuttamiskyky että karbapeneemiresistenssi, ovat levinneet Euroopassa.

ECDC teki kokogenomisekvensointiin perustuvan analyysin, jossa huomattiin, että viime vuosien aikana Eurooppaan on ilmaantunut uusi kantatyyppiryhmä (clade), jossa lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavat K. pneumoniae -bakteerit ovat myös karbapeneemeille resistenttejä. K. pneumoniae -bakteerit ovat sekvenssityyppiä (ST)23.

Myös Suomessa on havaittu yksi tällainen uudentyyppinen bakteerikanta, jolla oli OXA-48 karbapenemaasigeeni. Suomesta löydetty kanta löytyi seulontanäytteestä, ja potilaalla ei ole tiedossa matkaa ulkomaille.

– Aiemmin lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavia K. pneumoniae -bakteereita on todettu lähinnä Aasian suunnalla. Niistä tekee ongelmallisen se, että ne voivat aiheuttaa infektioita myös perusterveille ihmisille. Kun tähän vielä lisätään karbapeneemiresistenssi, bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitovaihtoehdot ovat hyvin rajalliset. Infektioiden aiheuttama kuolleisuus voi nousta todella korkeaksi, etenkin hoitolaitosepidemioissa, THL:n erikoistutkija Kati Räisänen sanoo tiedotteessa.

ECDC:n mukaan lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavien bakteerikantojen esiintymistä on ehkä aiemmin aliarvioitu, sillä useimmiten bakteereilta seurataan niiden resistenssiä, ei taudinaiheuttamiskykyä. Nykyisillä Suomessakin käytössä olevilla kokogenomisekvensointiin perustuvilla menetelmillä on mahdollista tutkia resistenssin lisäksi bakteerien taudinaiheuttamiskykyä, mutta se ei ole rutiinikäytössä.

Lue myös: