Koronavirustartuntojen leviämisessä on tapahtunut ”äkkinäinen ja hyvin vaarallinen käänne” Texasin osavaltiossa, osavaltion kuvernööri Greg Abbott varoitti sunnuntaina. Sama tilanne koskee monia, etenkin eteläisiä Yhdysvaltain osavaltioita.

– Viimeisen parin viikon aikana uusien tapausten päivittäinen määrä on noussut noin 2000 tapauksen keskimäärästä yli 5000 tapaukseen, Abbott toteaa BBC:n mukaan.

Yhdysvalloissa on kaikkiaan jo yli 2,5 miljoonaa vahvistettua koronatartuntaa, ja niiden määrä on lähtenyt laajalti uuteen nousuun yhteiskunnan alettua purkaa epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoituksia. Tartuntamäärät ovat BBC:n mukaan nousussa 30 osavaltiossa.

Uusi tartuntapiikki on saanut muun muassa Texasin ja Floridan osavaltiot jälleen kiristämään rajoituksia. Huolena on terveydenhuollon ylikuormitus, sillä esimerkiksi Texasissa noin 5000 koronapotilasta toimitettiin sairaalahoitoon pelkästään sunnuntaina.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kehotti viikonloppuna texasilaisia käyttämään kasvomaskeja ehkäisemään epidemian leviämistä.

BBC:n mukaan uusi tartuntapiikki johtuisi ainakin osittain siitä, että yhteiskunnan rajoitusten poistuessa eteläisiin osavaltioihin on tullut yltyvästi liikennettä ulkopuolelta – todennäköisesti myös latinalaisesta Amerikasta, joka on pandemian nykyinen keskipiste.

Samaan aikaan Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci varoittaa, että edes mahdollinen toimiva koronarokote ei välttämättä luo Yhdysvaltoihin varsinaista laumasuojaa, joka kokonaan pysäyttäisi viruksen etenemisen. Tämä johtuu siitä, että huomattavan suuri osa amerikkalaisista – uutiskanava CNN:n kyselyssä joka kolmas – ei ottaisi rokotetta, vaikka sellainen olisi saatavilla halpaan hintaan.

– Tiede-, auktoriteetti- ja rokotevastaisuus on yleistä tässä maassa joissakin ihmisryhmissä. Tämä ihmisryhmä on hälyttävän suuri, Fauci sanoo CNN:lle.

Fauci uskaltaa toivoa, että koronarokote olisi noin 70-prosenttisen tehokas. Yhdistettynä rokotevastaisten ihmisten määrään tämä osittainen teho kuitenkin tarkoittaa sitä, että laumasuojaa ei todennäköisesti synny.

– Se on epätodennäköistä, Fauci sanoo.