Kaakkois-Suomen uusi lääkärihelikopteri pitäisi kuitenkin sijoittaa Lappeenrantaan eikä Kouvolan Uttiin, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreimmassa selvityksessä.

STM asetti syyskuussa selvitysmies Jyri Liljan arvioimaan lääkärihelikopteritoimintaa. Hän kritisoi suunnitelmia lääkärihelikopteritoiminnan valtiollistamisesta, mutta käsittelee raportissa myös lääkärihelikopterien sijoituspaikkoja.

– Selvitysmiehenä minulle on syntynyt vaikutelma, että Utin sijoituspäätöksessä pääkaupunkiseudun intressit painoivat vaakakupissa enemmän, kuin Kaakkois-Suomen hätätilapotilaiden tarpeet, Lilja toteaa raportissa.

Liljan mukaan Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterista tulisi käytännössä Vantaan ”kakkoslääkärihelikopteri”, jos se sijoitettaisiin Uttiin.

– Lappeenrannasta käsin toteutettu lääkärihelikopteripäivystys turvaa Etelä-Karjalan maakunnan pohjoisemmat alueet, osan Etelä-Savon alueesta, sekä Etelä-Karjalan ja Venäjän välisen raja-alueen, jossa liikennöinti on vilkasta. Alueelle oman erityisvaatimuksensa ensihoidon ilmailupalvelun saatavuudelle tuo Saimaa, joka on Suomen suurin järvi ja Euroopan neljänneksi suurin järvi. Alueella on myös 5 484 saarta, Lilja toteaa.

Viime vuonna hallituksen reformiministerien työryhmä linjasi, että tukikohta sijoitetaan Lappeenrannan sijasta Kouvolan Uttiin. Sitä ennen STM:n työryhmä esitti , että kaksi uutta lääkärihelikopteritukikohtaa sijoitetaan Seinäjoelle ja Lappeenrantaan.

Vuosi sitten sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkönä toiminut Kirsi Varhila totesi Ylen haastattelussa, että lääkärihelikopterin sijoittaminen Kouvolaan on sataprosenttisen varmaa. Ajatuksena oli nimenomaan, että Kouvolan tukikohdasta voitaisiin palvella myös ruuhka-Suomea paremmin kuin Lappeenrannasta.

Kouvolassa on jo valmistauduttu lääkärikopteritoiminnan aloittamiseen. Kouvolassa aloitti lokakuun loppupuolella toimintansa uusi Kymsoten ensihoidon lääkäriyksikkö, jonka on tarkoitus tukea helikopteritoimintaa.

– Kouvolassa nyt käynnistetty lääkäriauto voisi kustannustehokkaasti käyttää olemassa olevaa, Utissa jo sijaitsevaa valtion ilmailukalustoa helikopteripataljoonasta virka-apuna silloin, kun se on tarkoituksenmukaista. Ei ole järkeä keskittää kahta valtiollista ilmailupalvelua samaan paikkaan päivystämään, vaan toteuttaa toimintaa jo olemassa olevien resurssien yhteiskäytöllä, Lilja kertoo.

Suomen kahdesta uudesta lääkärihelikopterista on tullut kiistakapuloita Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Niiden tukikohdista ovat kilpailleet Vaasa ja Seinäjoki sekä Lappeenranta ja Kouvola.

Varsinkin Kaakkois-Suomessa sijoituspaikasta on väännetty pitkään. Viime vuoden lopulla Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka ei kuitenkaan puuttunut asiaan.