Kymenlaakson koronatilanne on edelleen vakava, joten Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa. Kymsoten mukaan positiivista on, että viimeisen kahden viikon aikana tartuntamäärät eivät ole nousseet. Viimeisen viikon aikana koronatartunnat ovat olleet pienessä laskusuunnassa.

Kymenlaaksossa on ajalla 27.7.-9.8.2021 todettu yhteensä 173 uutta koronatartuntaa. Esiintyvyysluku näistä laskettuna on noin 106 tapausta 100 000 asukasta kohden.

"Uusien koronatapausten määrä näyttää tasaantuneen ja viimeisen viikon aikana tilanne on hieman parantunut, mutta laskutrendiä ei vielä varmuudella ole nähtävissä”, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

"Hienoa on, että kymenlaaksolaiset ovat hakeutuneet ahkerasti koronanäytteenottoon”.

Koronanäytteitä on nyt otettu arkena noin 400–600 ja viikonloppuisin noin 250–300 päivässä, mikä on enemmän kuin muissa epidemian vaiheissa. Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä on 2,8 prosenttia.

Tartunnanlähteinä ovat yleisimmin sama talous (31,8 %) tai muu lähipiiri (8,7 %) sekä ulkomailta saatu tartunta (11 %). Muita tapauksia tulee hajanaisesti muun muassa työpaikoilta. Viimeisen kahden viikon aikana ravintoloista ja yleisötapahtumista on lähtöisin vain muutama tartunta. Tartuntalähde on avoin noin 20 prosentissa tapauksista. Tartunnan saaneet saadaan kontaktoitua hyvin, viimeistään vuorokauden kuluttua positiivisen näytteen antamisesta, sen sijaan altistuneiden kontaktointi on ollut hankalampaa ja kontaktoinnissa on viivettä.

”Vaalimaan rajanylityksestä tulee edelleen runsaasti tartuntoja. Liikenne rajalla on alkukesää vilkkaampaa. Ongelmallista on, että Vaalimaan raja-asemalta saadaan positiivisia näytteitä, joista osa jää jäljittämättä eli henkilöitä ei tavoiteta. Ongelmaa on myös siinä, että osa ei hakeudu lainkaan niin sanotusti kakkostestiin rajanylityksen jälkeen. Tätä kautta pieni tartuntatippa levittäytyy koko ajan Etelä-Suomeen”, Mäntymaa luonnehtii.

Tartunnat painottuvat Etelä-Kymenlaaksoon

Alueellisesti Kymenlaakson koronatartunnat ovat nyt painottuneet Etelä-Kymenlaaksoon: Kouvola 64, Kotka 61, Hamina 36 ja Virolahti 9, muissa kunnissa on alle viisi tapausta. Virolahden luvussa on todennäköisesti mukana Vaalimaan raja-asemalla näytteensä antaneita henkilöitä, joiden kotipaikka on muualla mutta muuta kotipaikkaa ei ole ilmoitettu.

Kymenlaaksossa todettiin eilen 18 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

"Kymenlaaksossa on vallalla koronaviruksen deltavariantti. Sen on todettu leviävän herkästi myös ulkotiloissa. Kannustan käyttämään ulkotapahtumissakin maskia ja tietysti noudattamaan myös kaikkia muitakin turvaohjeita”, Mäntymaa muistuttaa.

Lue seuraavaksi: