Mediatietojen mukaan Italiasta on löytynyt 29 miljoonaa annosta Iso-Britanniaan tarkoitettua Astra Zenecan koronavirusrokotetta. Italialaisen La Stampa -lehden mukaan italian viranomaiset löysivät tarkastuskäynnillään rokoteannokset injektiopulloja täyttävästä tehtaasta Rooman lähistöltä.

Aiheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto Bloomberg. Osa rokoteannoksista on ilmeisesti Astra Zenecan alihankkijan Halixin Alankomaissa valmistamia. Rokoteannokset olivat uutisen mukaan valmiina lähetettäväksi Iso-Britanniaan. Ranskalaisen Europe1-uutiskanavan mukaan ei ole tietoa siitä, kenelle rokotteet on tarkoitettu. Yksi mahdollisuus on sekin, että ne ovat tulossa EU-alueelle, mutta Brysselissä epäillään, että Astra Zenecan tarkoitus on viedä rokotteet muualle.

Italian viranomaiset tai Astra Zenecan edustajat eivät vielä ole kommentoineet uutisen todenpitävyyttä.

Jos tiedot pitävät paikkaansa, Italiasta löydetty rokotemäärä vastaa yksin lähestulkoon sitä, kuinka paljon rokotteita on tähän mennessä saatu Astra Zenecalta EU-alueelle.

Astra Zeneca on epäonnistunut toimittamaan yli puolet rokoteannoksista, jotka se alunperin lupasi EU-maille. EU neuvottelee Iso-Britannian kanssa siitä, kuinka lähiviikkoina aloittavan Astra Zenecan uuden rokotetehtaan tuotokset jaetaan. EU on vaatinut, että suurin osa rokotteista saadaan EU-maihin.

LUE LISÄÄ: