Tupakansavu vahingoittaa pysyvästi lasten valtimoita

Valtimotaudit

Tupakansavulle altistuminen lapsena näyttää vahingoittavan valtimoita pysyvästi, ilmenee tuoreista Laseri-tutkimuksen tuloksista. Ne julkaistiin Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology -lehdessä.

- Ilmeisesti jo melko vähäinenkin tupakan savulle altistuminen lapsuudessa voi olla verisuonille pysyvästi haitallista. Kaikki toimet, joilla vähennetään lasten passiivista tupakointia sekä kotona että julkisilla paikoilla, ovat tärkeitä, sanoo akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksesta.

1980 käynnistynyt Laseri eli Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimus on yksi maailman suurimmista ja pitkäkestoisimmista tutkimushankkeista, joka selvittää sydän- ja verisuonitautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä. mp

Lääkemarkkinoinnin menot laskivat

Investoinnit

Lääkemarkkinoinnin maailmanlaajuiset kokonaismenot laskivat viime vuonna 3,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Cegedim Strategic Data -markkinatutkimusyrityksen julkaisemista tiedoista.

Myyntihenkilöstöön ja muihin markkinointikanaviin investoidun rahan määrä kasvoi kehittyvillä markkinoilla, kuten Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta vähennykset Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa pienensivät kokonaissummaa.

Summa oli viime vuonna 92 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 70 miljardia euroa. mp