Tulehduksellisiin suolistosairauksiin hoitoketju

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on perusterveydenhuollon kanssa tehnyt tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoketjun ja sopinut hoitokäytännöistä.

Sairauksien esiintyvyyden nousun vuoksi hoitovastuu potilaista kohdistuu entistä useammin perusterveydenhuoltoon. Käytännön lääkärin työkaluksi rakennettiin hoitoketjusivusto, josta löytyy ohjeita ja tietoa tulehduksellisten suolistosairauksien hoidosta.

Sivustolla on neuvoja oireilevan potilaan tutkimiseen ja lääkehoidon seurantaan sekä kattavasti tietoa potilaan hoitoon liittyvistä ongelmatilanteista. ug

Ylipainoinen lapsi syö suruunsa

Väitöstutkimus

Ylipainoiset lapset syövät normaalipainoisia lapsia enemmän ollessaan huolestuneita, ärtyneitä, levottomia tai mielekkään tekemisen puutteessa, osoittaa elintarviketieteiden maisteri Marja Vanhalan väitöstutkimus.

Mielialaan liittyvä runsas syöminen on yleisempää silloin, jos lapsi asuu vain toisen biologisen vanhemman kanssa. Väitöksen mukaan erityisesti äidin tunnesyöminen näyttää ruokkivan lapsen mielialasyömistä.

Tutkittavina oli vajaat tuhat pohjoissuomalaisia 7-8-vuotiasta.

Vanhalan väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa tänään perjantaina. ug

Erityiskorvattavuus voi kaksinkertaistaa lääkkeen käytön

Väitöstutkimus

Lääkkeen korvaustaso ohjaa lääkkeen käyttöä, toteaa farmasian lisensiaatti Jaana Martikainen väitöstutkimuksessaan.

Esimerkiksi silmänpainetaudin hoitoon käytettävän glaukoomalääke dortsolamidin kulutus kasvoi vuodessa 109 prosenttia, kun se muuttui peruskorvattavasta erityiskorvattavaksi. Erityiskorvattavuus lisäsi lääkkeiden käyttäjien määrää ja kerralla ostettua lääkemäärää.

Martikaisen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa tänään perjantaina. mp

Kainuussa edessä suuri remontti

Uutta kohti

Kainuun keskussairaalalla on edessä mittava rakennusprojekti. Nykyisistä tiloista vain viidennes kelpaa uuteen sairaalaan. Samalla koko terveydenhuollon malli mietitään uusiksi.

Suunnittelun pohjana on, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimivat vastakin yhden organisaation sisällä.

Suunnittelusta siirrytään sairaalan rakentamisvaiheeseen 2014. Uudet prosessit ovat toiminnassa vasta vuosikymmenen loppupuolella. ij