Lukeva yleisö on oppinut viimeisten viikkojen aikana uuden termin, hoitovelka. Lääkärien yksityisvastaanotot, julkisen terveydenhuollon vastaanotot ja päivystyspoliklinikat ovat hiljentyneet tavanomaisista asiakas- ja potilasmääristä, kun ihmiset välttelevät mahdollisia koronatartunnan lähteitä ja -paikkoja.

Pelko tartunnasta, huoli itsestä ja läheisistä ajaa helposti todellisenkin tarpeen yli. Hoitovelkaa syntyy, kun hoitokäyntiä, lääkityksen päivittämistä tai sairaalajaksoa siirretään omatoimisesti. Perussairaudet voivat pahentua kohtalokkaasti.

Asiantuntijalääkärit ovat saaneet ansiokkaasti äänensä kuuluviin mediassa kannustaessaan ihmisiä hakemaan hoitoa silloin, kun se on perusteltua. Koronakriisin keskelläkään ei voida hoitaa pelkästään koronapotilaita.

Lääketieteen ja terveysteknologian kehitystyön parissa työskennellään yötä päivää.

Valtakunnan mediat saavat nekin kiitettävän koronauutisoinnistaan. Ylilyöntejä ei juuri ole nähty. Toimittajat keskittyvät ydintehtäväänsä – etsimään, seulomaan ja jakamaan kaikkea mahdollista tietoa, joka auttaa ihmisiä vaikeassa tilanteessa. Sosiaalisessa mediassa toki jaetaan valheellisia väittämiä koronastakin. Tässäkin asiantuntijoiden rooli korostuu: vain tiedolla voidaan torpata huuhaan vaikutukset.

Lohtua ja toivoa ihmisille tuo tieto, että lääketieteen ja terveysteknologian kehitystyön parissa työskennellään yötä päivää. Hyviä uutisia saammekin lukea nyt päivittäin. Koronaan on kehitteillä rokotteita useissa maissa. Britit lupaavat koronarokotteen ehkä jo syyskuulle (MU 14.4.). Tutkimuksille myönnetään konkreettista, taloudellista tukea. Neljän säätiön muodostama rahoituspooli on jakanut 800 000 euroa infektioiden kulkuun vaikuttavien tekijöiden ja koronapotilaiden tehohoidon tutkimukseen (MU 14.4.).

Koronan testaukseen on tulossa vaihtoehtoja. Fimea myönsi poikkeusluvan nopean koronatestin myymiselle Suomessa (MU 14.4.). Yksityiset terveysalan toimijat antavat tukeaan koronaepidemian rasittamalle julkiselle terveydenhuollolle. Pohjola Sairaala tarjoaa henkilöstöään koronapandemian vastaiseen työhön (MU 14.4.). Terveysteknologia tuottaa, jollei päivittäin niin jopa viikoittain, uusia ratkaisuja terveydenhuollon haasteisiin.

Edellä mainitut otsikot on poimittu vain yhden päivän uutisvirrasta.

Tieteen arvostus ei kaikkina aikoina ole ollut huipussaan Suomessa, jos maailmallakaan. Lääketieteen tutkimuksen rahoitusta on pelkästään kotimaassa leikattu kymmeniä miljoonia parissa kymmenessä vuodessa. Syystäkin asiasta on oltu huolissaan.

Jos koronasta jotain hyvää voisi seurata, ainakin tieteen arvostuksen soisi nousevan.