Tänään keskiviikkona The Epoch Timesin tietojen mukaan Kiinassa on tähän mennessä kuollut yhdeksän ihmistä uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Myöhemmin iltapäivällä Reuters kertoi kuolleiden luvun nousseen Kiinassa 17:sta.

Yhdysvalloissa, Seattlessa on tiistaina todettu ensimmäinen tartunta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n hätätilakomitea (Emergency Comittee) on tänään keskiviikkona koolla päättämässä, onko Kiinan uudenlaisesta koronavirus syytä julistaa kansainväliseksi uhkaksi kansanterveydelle.

Onko tilanne nyt siis todella paha, THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön johtava asiantuntija Jussi Sane?

– Kuulostaa turhan dramaattiselta, kun puhutaan hätätilakomiteasta. Julistus on WHO:n instrumentti, jonka avulla se voi paremmin suunnata apua ja rahallista tukea tahtomaansa toimintaan.

Onko julistus siis tavallaan rutiinia?

– Se on osa normaalia prosessia. On hyvä muistaa, että tällä hetkelläkin on voimassa kaksi julistusta kansainväliseksi terveysuhkaksi: Kongon ebolaepidemia ja polion leviäminen.

Jos nyt keskiviikkona kuitenkin tuo julistus tehdään koronaviruksesta, niin mitä konkreettista se voi tarkoittaa suomalaisille?

– Vaikea sanoa. Matkustamiseen voi tulla suosituksia, mutta en usko, että tulee varsinaisia matkustusrajoituksia. WHO välttää ylireagointia ja turhista rajoituksista voi olla vain haittaa tilanteen torjunnan kannalta. Tämä on toki spekulointia, sillä tilanne elää koko ajan.

Mitä uutta tietoa THL on saanut koronaviruksesta?

– Tartuntatapaukset ovat lisääntyneet odotetusti. Kiinassa testataan nyt paljon, jolloin todennäköisesti löytyy myös lievempiä tapauksia, jotka eivät olisi koskaan hakeutuneet hoitoon. On vahvistettu, että tauti tarttuu jossain määrin ihmisestä toiseen, mikä onkin ominaista koronaviruksille.

Tähän tautiin liittyviä kuolemia oli tiistaina raportoitu neljä. Useimmilla heistä oli taustalla riskitekijöitä.

Mitä ei vielä tiedetä?

– On vielä epäselvää, kuinka tehokkaasti tämä koronavirus tarttuu väestötasolla, esimerkiksi julkisissa tiloissa. Tästä opimme varmasti lisää lähipäivinä. Toistaiseksi ei ole merkkejä sen todella laajamittaisesta leviämisestä.

Julkisuudessa on kerrottu tartuntamääriksi välillä runsaat 200 ja toisaalta jopa 1 700. Mikä on oikea luku?

– Varmaa on vain, että tartuntojen määrä tulee lisääntymään tuosta yli 200:sta. Huomenna olemme taas hieman viisaampia. Riski pitää kuitenkin suhteuttaa: matkailijoidemme riski saada jokin kotimainen hengitystieinfektio on paljon suurempi kuin riski sairastua koronaviruksen vuoksi.

Juttuun on täydennetty uusi ensimmäinen kappale 22.1.2010 klo 15:28. Kappaleessa kerrotaan yhdeksästä kuolleesta ja Yhdysvaltain ensimmäisestä tartunnasta. Kuolleiden määrää ja otsikkoa päivitetty klo 21.44.

Lue myös: