Uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan nyt käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Esimerkiksi Qatarissa tehdyn, 5.toukokuuta julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi Pfizer–BioNTechin rokotepistosta saaneiden todennäköisyys sairastua Etelä-Afrikan virusmuunnokseen oli 75 prosenttia pienempi kuin ihmisillä, joita ei oltu rokotettu, kertoo nature.com. Lisäksi rokotetuilla oli lähes täydellinen suoja kyseisen virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Brittimuunnosta vastaan tehon odotettiin olevan 89,5 prosenttia, kun kaksi viikkoa oli kulunut toisen pistoksen saamisesta.

Vaikka rokotukset torjuvat etenkin taudin vakavia muotoja, eivät vasta-ainepitoisuudet THL:n mukaan välttämättä riitä ehkäisemään virusmuunnoksen infektiota, eritystä ja tartuttavuutta. Rokotettu voi siis jossain tilanteessa edelleen tartuttaa muita, vaikka olisi itse suojassa vakavalta taudilta.

Suomeen on rantautunut nyt myös Intian virusmuunnos. Tapauksia on todettu Suomessa 25 kappaletta.

Siitä, tehoavatko rokotteet Intian virusmuunnokseen, ei vielä tiedetä riittävästi, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Mediuutisille.

– Odotamme intialaisilta analyyseja. Se, että virus leviää Intiassa ei välttämättä johdu siitä, että rokote ei tehoaisi. Rokotekattavuus ei siellä vielä ole kovin korkea ja ihmisten asumistiheys on todella korkea, mikä edesauttaa viruksen leviämistä. Siellä on myös järjestetty massatapahtumia.

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi maanantaina Intian variantin B.1.617 huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. Myös variantin jakolinjat B.1.617.1, B.1.617.2 ja B.1.617.3 ovat listalla.

WHO päätti muuttaa Intian variantin luokittelun tehostetusta seurannasta huolestuttavaan, koska muunnosviruksen tartuttavuus on arvioiden mukaan lisääntynyt.

Aiemmin myös Britannian, Brasilian ja Etelä-Afrikan muunnokset on luokiteltu koko maailman tasolla huolestuttaviksi.

Britannian variantti on Suomessa vallitseva viruslinja. Sitä on havaittu yhteensä 5 265 tapausta. Etelä-Afrikan virusmuunnosta on havaittu 1 132 tapausta ja Brasilian virusmuunnosta kaksi tapausta.

– Seurannan mukaan Britannian variantin osuus koronavirustapauksista on nyt noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on kuitenkin tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin Britannian virusmuunnosta oli erityisen paljon. Sen sijaan Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut: tällä hetkellä 25 prosenttia sekvensoiduista löydöksistä on tätä virusmuunnosta, kertoo kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.

Tällä hetkellä tehostetun seurannan ryhmään kuuluu kuusi koronavirusmuunnosta.

– Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja, Savolainen-Kopra kertoo.

Virusmuunnosten leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin koronavirusta muutenkin: kahden metrin turvaväleillä, hyvällä käsi- ja yskimishygienialla sekä kasvomaskien käytöllä.

– Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista, Savolainen-Kopra sanoo.