Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä päätti torstaina maskisuosituksesta kaikille yli 12 vuotta täyttäneille rokotussuojasta riippumatta. Lisäksi alueelle annettiin etätyösuositus.

Molemmat suositukset ovat voimassa 16. tammikuuta asti.

Koordinaatioryhmässä nähtiin myös tarpeelliseksi rajoittaa lisää Uudenmaan kuntien alueella järjestettäviä yleisötilaisuuksia, ja tämän asian pikainen valmistelu on käynnistetty.

Työpaikkaruokailuja ja kahvitaukoja tulee nyt porrastaa

Uudellamaalla maskin käyttöä suositellaan siis kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä sekä esimerkiksi oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä henkilökunnalta sekä asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.

Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti, koordinaatioryhmä tiedotti.

Rajoitustoimia on lisätty ympäri maata.

Päijät-Häme esimerkiksi tiedotti, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen rajoittaa alueella sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia, joissa on seisomakatsomo. Vastaavasti aluehallintovirasto rajoitti yhteislaulutilaisuuksia siten, että niihin voi osallistua enintään 20 henkilöä.

Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräykset eivät koske.

Päijät-Hämeessä koronayhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle sisätiloissa olevien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoittamista 20 henkilöön. Myös yksityistilaisuuksien osanottajamäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön. Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräys ja suositus eivät rajoittaisi.

Yhtymän alueella on myös voimassa laaja maskisuositus julkisissa sisätiloissa.

Kanta-Häme rajoittaisi aikuisten, mutta ei lasten tilaisuuksia

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esitti torstaina myös rajoituksia yleisötilaisuuksiin, sillä alueella tartuntojen ilmaantuvuus on jatkunut jyrkässä nousussa etenkin Hämeenlinnan seudulla.

Tartuntojen ilmaantuvuus maakunnassa on kasvanut merkittävästi neljättä viikkoa, ollen nyt korkeammalla tasolla kuin koskaan pandemian aikana Kanta-Hämeessä eli 182 per 100 000 henkilöä

Ryhmä päätti yksimielisesti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 §:n mukaisen määräyksen tekemistä, jolla rajoitettaisiin korkean riskin ja merkittävien yleisömäärien tapahtumia.

Ennestään maakunnassa ovat voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla, sekä suositukset koskien maskien käyttöä ja etätyötä.

"Ravintolarajoitukset eivät yksin riitä, vaan näkemyksemme mukaan niitä tulee suunnata kaikkiin yleisötilaisuuksiin, ja aivan vähintään kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin, joissa osallistujilla ei ole omaa istumapaikkaa tai joissa on yhteislaulua tai suurkuoron laulantaa sekä tanssilavoille ja tanssisaleihin”Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo tiedotteessa.’

”Ehdotamme rajoituksen osallistujamäärän rajaksi 50 osallistujaa ja korkean riskin tapahtumien osalta 20 osallistujaa.”

Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräykset eivät koske.

Koronapassia käyttämällä toiminnanharjoittaja voisi välttää asetetut rajoitukset ja velvoitteet.

Lapsille suunnatut tilaisuudet alueella halutaan kuitenkin jättää rajoitusten ulkopuolelle.

"Näihin tilaisuuksiin tuli olla myös lapsen huoltajilla tai muulla seuralaisella pääsy”, Leskinen sanoo.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi luokkakohtaisesti välttäen ryhmien sekoittumista.

Päätöksen voimassaoloajaksi maakuntaryhmä ehdottaa vähintään kolmea viikkoa. Rajoitukset voivat tulla voimaan aikaisintaan noin viikon kuluttua, riippuen aluehallintoviraston päätöksenteosta.