Uusimaa on nousemassa ikeen alta. Huomenna torstaina kokoontuvat Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmät. Pääkaupunkiseutu ja Keski-Uusimaa saattavat siirtyä leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen eli asteikolla alempaan ja tautitilannetta kuvaavalla asteikolla rauhallisempaan vaiheeseen. Itä- ja Länsi-Uudellamaalla on mahdollisuus päästä perusvaiheeseen.

Päätökset helpottaisivat ravintoloiden toimintaa ja avaisivat julkisia tiloja, kuten urheilusaleja ja museoita. Esimerkiksi tanssi- ja karaokekielto poistuisi.

”Jo useampi päivä on kulunut, kun Uudellamaalla leviämisvaiheen kriteerit ovat täyttyneet vain uusien tapausten osalta. Joissakin kunnissa ilmaantuvuusluvut ovat olleet jonkin aikaa perustasolla”, sanoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Hän on Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja pääkaupunkiseudun koronanyrkin jäsen. Ryhmät kokoontuvat huomenna torstaina.

”Molemmissa kokouksissa asialistalla on kiihtymisvaihe-leviämisvaihe keskustelu ja mahdolliset päätökset. Uusimaa on jakautunut kahtia. Alueellisessa ryhmässä keskustellaan siitä, ovatko Länsi-Uusimaa ja Itä-Uusimaa jo perustasolla. Keski-Uusimaan ja pääkaupunkiseudun osalta pohditaan siirtymistä leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen”, sanoo Mäkijärvi.

Mielenkiintoinen kysymys on, voiko valtioneuvosto ottaa huomioon Uudenmaan suuren koon ja kahtia jakautuneisuuden.

Luokitusten muuttuminen tarkoittaa koronarajoitusten höllentämistä.

”Ei ole mielekästä vaihtaa vaihtaa teoreettisesti vaiheen nimeä, jos se ei vaikuta rajoituksiin”, sanoo Mäkijärvi.

Hänen mukaansa Kanta-Hämeessä riehunut hanakasti tarttuva Intian variantti ei ole uhka Uudellemaalle.

Mäkijärven mukaan rajoituksia voidaan purkaa alueittain ja jopa kunnittain.

Rajoitusten alueellinen purkaminen alkoi kesäkuun alusta. Jos Raasepori tai Hanko putoavat kiihtymisvaiheesta perustasolle, voivat viranomaiset purkaa julkisia tiloja koskevia rajoituksia nopeammin kuin Helsingissä, joka jäänee kiihtymisvaiheeseen.

”Valtioneuvosta on ohjannut ravintoloiden rajoituksia asetuksilla. Ohjaus on koskenut koko aluetta. Mielenkiintoinen kysymys on, voiko valtioneuvosto ottaa huomioon Uudenmaan suuren koon ja kahtia jakautuneisuuden.”

Tällöin esimerkiksi Tammisaaressa ravintolat voisivat olla auki perustason mukaan, vaikka koko Uusimaa onkin vielä kiihtymisvaiheessa.

Valtioneuvosto rukkasi viimeksi eilen ravintoloita koskevaa asetusta. Muutokset ovat voimassa jo tänään.