Erikoissairaanhoidon verkkopalvelu terveyskylä.fi sivuille avatut uudet talot tarjoavat vinkkejä keuhkosairauksien itsehoitoon, munuaistautien ehkäisyyn ja käytännönläheistä tietoa silmäsairauksien hoidosta.

Talosta löytyy tutkittua tietoa keuhkosairauksien oireista ja tutkimuksista sekä vinkkejä itsehoitoon.

– Oireettomuus on usean keuhkosairauden hoidon tavoite, ja itsehoitovinkit auttavat arjessa, sanoo Keuhkotalon projektipäällikkö, HUS:n erikoislääkäri Hanna-Riikka Kreivi.

Munuaistalo.fi tarjoaa tietoa munuaistautien ehkäisystä, taudin hidastamisesta, keinomunuaishoidosta ja munuaissiiroista. Taloa on ollut rakentamassa viisi yliopistosairaalaa ja yli 50 terveydenhuollon ammattilaista. Potilaat ja potilasjärjestöt ovat olleet mukana ideoimassa sisältöjä. Kevään kuluessa avautuvat myös ensimmäiset digihoitopolut HUS-alueen predialyysivaiheen potilaille sekä kotidialyysipotilaille, kertoo Munuaistalon projektipäällikkö, HUS:n erikoislääkäri Virpi Rauta.

Silmäsairaudet.fi on rakennettu Tampereen yliopistosairaalan vetämänä, tiiviissä yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa.

– Haluamme tarjota palvelun, joka pitää sisällään luotettavaa ja käytännönläheistä tietoa silmäsairauksien hoidosta sekä vastaa potilaiden kysymyksiin myös silmälääkäri- ja tutkimuskäyntien välillä, sanoo talon rakentamiseen osallistunut ylilääkäri ja linjajohtaja Jukka Moilanen HUS Silmätaudeista.

Uusien talojen lisäksi Terveyskylään on avattu muitakin palveluita, joista osa on kaikille avoimia. Näitä ovat esimerkiksi Kuntoutumistaloon avattu Pulmanavigaattori, joka tarjoaa apua perhe-elämän haasteisiin, toimeentuloon ja omassa elämässä jaksamiseen. Kuntoutumistalon Oikeudet ja etuudet -osiosta saa tietoa sosiaaliturvaetuuksista ja tukimuodoista.

Kevään aikana on lisäksi avattu oirenavigaattoreita, joiden tehtävänä on henkilön antamien vastauksien perusteella neuvoa, kannattaako hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä.