Mielenterveyden keskusliitto on koonnut uuden verkkokurssin, joka pyrkii tuomaan apua ahdistuksesta kärsiville. Kurssi on tarkoitettu myös ahdistuneen läheisille ja ahdistusta työssään kohtaaville ammattilaisille.

Verkkokurssilla käsitellään ahdistusta laajasti ja sitä, miltä ahdistus tuntuu ja miten siitä voi selvitä.

Ahdistuneisuushäiriöt ovat Mielenterveyden keskusliiton mukaan yleisiä. Pandemia-aika on entisestään lisännyt ahdistuneisuutta. Korona-ajan vaikutukset mielenterveyteen ovat liiton mukaan jo nähtävissä.

Uudella kurssilla käsitellään erilaisia ahdistuneisuushäiriöitä kuten paniikkihäiriötä, yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä, OCD:tä eli pakko-oireista häiriötä ja sosiaalisten tilanteiden sekä julkisten paikkojen pelkoa.

”Ahdistuneisuushäiriöitä on paljon ja ne ovat aika erilaisia keskenään. Koska häiriöt ovat niin yleisiä, niin moni tietää niistä jo paljon, mutta kokemukseen perustuvaa tietoa vielä kaivataan, sanoo kehittäjä Päivi Rissanen Mielenterveyden keskusliitosta tiedotteessa.

Fyysisiä tuntemuksia

Ahdistus voi tuntua fyysisesti: On outo olo. Pala nousee kurkkuun. Päässä humisee. Sydän hakkaa. Kuumottaa.

Ahdistuksen tuntemukset ovat yleisiä. Joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonkin ahdistuneisuushäiriöön.

Kokemustiedolle on keskusliiton mukaan kysyntää. Verkkokurssilla ahdistusta kokeneet kertovat, miten ahdistuksen kanssa selviää ja mikä heitä on auttanut.

”Kukaan muu ei osaa kertoa ahdistuksesta tai paniikkihäiriöstä kuten henkilö, jolle kokemus on omakohtainen ja joka tietää, miltä tuntuu, kun kaupan kassalla silmissä sumenee”, sanoo koulutus- ja markkinointikoordinaattori Riitta Hämäläinen Mielenterveyden keskusliitosta tiedotteessa.

Tietoa ja vertaistukea

Verkkokurssilla käydään läpi ahdistuksen taustasyitä, auttavia keinoja ja taitoja sekä asioita, jotka ovat tuoneet toivoa.

Kurssilla halutaan lisätä ymmärrystä siitä, mitä ahdistus tarkoittaa sitä kokevalle ja tarjota nyt ahdistusoireita elämässään kohtaaville tietoa ahdistuksesta ja kokemus siitä, että he eivät ole yksin.

”Ihminen, jolla on epämääräisen paha olo, saattaa miettiä, että ovatko omat tuntemukset normaaleita tai sellainen henkilö, jolla on diagnosoitu joku häiriö, voi kaivata vertaistukea. Kokemuspohjainen tieto siitä, miltä ahdistus tuntuu ja miten sen kanssa voi selvitä, tarjoaa vertaistukea ja toivoa”, Päivi Rissanen sanoo.

30.11. alkava Ahdistus kuin usvainen suo -verkkokurssi on neljäs osa itseopiskelukurssien sarjaa. Mielenterveyden keskusliitto järjestää itseopiskeltavia kursseja myös esimerkiksi masennuksesta ja opiskelijoiden jaksamisesta.